Thursday, July 30, 2020

Hungerspelen

Suzanne Collins Hungerspelen är en bladvändare, en utmärkt ungdomsbok!

Katniss är en tuff överlevare, hon jagar trots förbudet och ser därmed till att hennes familj inte svälter i den dystopiska postapokalyptiska världen de lever i. Katniss bor i ett produktionsdistrikt som styrs med järnhand från den dekadenta huvudstaden och varje år offras två tonåringar från varje distrikt till en grym form av realityserie/gladiatorspel i TV-direktsändning. Deltagarna förväntas ta livet av varandra under otäcka former. Naturligtvis är Katniss ovanligt cool och skicklig och spelar inte bara byxorna av de andra gladiatorerna, hon drar också diktatorn och hans team vid näsan på ett klurigt sätt.

Det är mer mångbottnat än det först verkar och den känslomässiga utpressningen är en intressant aspekt. För att överleva hungerspelen måste Katniss nämligen spela ut ett kärleksdrama med en av sina medspelare, men hon vet inte om det är ett spel eller äkta förälskelse från hans sida. Är Katniss därför skyldig honom någonting efteråt, om de överlever?

Jag gillade boken och vill omedelbart läsa nästa i serien (hej kedjeläsare!).

1 comment:

  1. Skoj! Jag gillade också boken men har inte vågat mig på att se filmen. Känns som att det mesta blir brutalare på film... Ska bli intressant att läsa dina recensioner och tolkningar av bok nr 2 och 3.

    ReplyDelete