Tuesday, June 30, 2020

Vem ska en tro på?

Jag har den senaste tiden sett/lyssnat på två intressanta dokumentärserier på tema sexuella övergrepp.

Å ena sidan Att rädda ett barn på SVT dokumentär, å andra sidan Hästgården, SR P1 dokumentär.

Det är nog lätt att känna hopplöshet efter de här dokumentärerna - vem ska en egentligen tro på? Ska en alltid lyssna på offren för övergrepp? Eller kan det vara så att anklagelserna bara är påhittade? Men om anklagelser kan vara falska, hur ska en då kunna ta påstådda våldtäktsoffer på allvar?

Svaret är förstås att det inte finns ett enda facit. Alla män är inte förövare men vissa är det, alla kvinnor talar inte sanning men många gör det, och varje fall är unikt. Men det är inte det som är den viktigaste slutsatsen från de här dokumentärerna. Det viktigaste är detta: de som inte har lyssnat på alla sidor av saken måste låta bli att blanda sig i. I båda de här fallen har saken förvärrats av utomstående som tagit ställning utan att ha hela bakgrunden klar för sig. Folk är alltför snabba att kommentera på internet eller tala ut i media om saker de faktiskt inte vet någonting om och det ställer till så otroligt mycket skada.

I båda fallen har experter och domstolar kommit fram till en sak efter att ha hört båda sidor och efter att ha tagit del av alla bevis och all bakgrund, men folk som bara har läst eller hört en vinklad version av berättelsen anser sig ändå vara kompetenta att ifrågasätta resultatet. Hur blev det så?

Till exempel den mamma som ställde upp på en intervju i TV och försvarade den anklagade ridläraren - han skulle ALDRIG ha kunnat göra något sånt mot unga tjejer. Det visste ju hon, för hennes dotter red på den ridskolan. Och därmed gjorde hon det omöjligt för dottern att berätta för mamman att hon också varit regelbundet utsatt. Hur känns det för den mamman när dottern till slut lyckas bryta tystnaden, tjugo år senare? Det är bättre att inte vara alltför säker på sin sak. 

Slutsats: om du inte faktiskt vet, kommentera inte, ta inte ställning. Lämna dömandet åt domstolen.

Och nej, internet är inte en giltig domstol.

No comments:

Post a Comment