Wednesday, April 29, 2020

Fågelboet

Shirley Jackson är en fantastisk författare som jag önskar att jag hade upptäckt tidigare i livet. ´

Fågelboet är en psykologisk och högst förvirrande thrillerroman om en ung tillknäppt och hårt kontrollerad kvinna som en dag börjar bete sig mycket märkligt. En doktor tillkallas - hans metoder är minst sagt oetiska - och med hjälp av hypnos upptäcker han att det handlar om en personlighetsklyvning. Naturligtvis finns ett trauma i det förflutna som måste lösas upp för att Elizabeth, Beth, Betsy och Bess ska kunna smälta samman till en och samma person igen.

Det är bra! Så mycket sägs med så få ord och läsaren måste lista ut en hel del själv, ingenting ges bort gratis. Jag gillar det.

1 comment:

  1. Oj, nu kastades jag just trettio år tillbaka i tiden! När jag bodde i USA ett år och gick på high school så fick vi välja varsin bok att skriva en betydande uppsats om - lite som ett examensarbete - i English Literature. Jag valde denna. Helt uppslukad av den! Hade varit kul att läsa vad jag skrev om den, men allt skrevs ju för hand på linjerat papper och så uppsatsen ligger säkert i något dammigt dokumentskåp i skolans arkiv än idag.

    ReplyDelete