Friday, November 8, 2019

Gileads döttrar

The testaments är lite som filmen om Downton Abbey, den är en present till alla fans och den är ett avslut, precis vad jag har önskat mig när jag har sett den visserligen fantastiskt välgjorda TV-serien.

Det handlar alltså om Margaret Atwoods uppföljare till storsuccén Handmaid's tale eller på svenska Tjänarinnans berättelse.

Vi har hoppat ca femton år framåt i tiden från slutet på första boken. Tre berättelser vävs in i varandra: en ung flicka som vuxit upp i fundamentalistdiktaturen Gilead, en ung flicka som vuxit upp i det fria Kanada och så tant Lydias berättelse - äntligen. De tre möts till slut i kampen mot klockan för att få ut en viktig bit information ur det stängda Gilead för att skaka dess grundvalar tillräckligt för en möjlig framtida kollaps. Jag tänker inte berätta om det hela lyckas eller inte.

Den här boken fokuserar på tanternas perspektiv, vilket är smart. Det blir ingen upprepning av första boken, och det förfärliga livet som tjänarinna har vi ju redan läst så mycket om.

Det är en bladvändare, men det är också en bok tydligt riktad till fansen. Jag är tveksam till om den är särskilt läsvärd, eller begriplig, för den som inte läst första boken eller sett TV-serien.

Jag tänker att det här avslutet var lika viktigt för Atwood som det är för oss läsare. Bra gjort, och tusen tack.

No comments:

Post a Comment