Saturday, February 16, 2019

Demokratins dilemma: varför tycker inte alla som jag?

Lystring! Nu blir det allvar.

Det finns en massa människor som inte gillar EU-samarbetet. Det är helt okej, det är deras rätt.

Men jag måste nog ändå säga, att när en tittar närmre på argumenten brukar det alldeles för ofta koka ner till varianter av det här: "det är så dumt med EU för de bestämmer inte som jag vill".

Fast lite mer indirekt uttryckt, förstås.

Samma sak om regeringsbildardebaclet under hösten. "Så himla dumt alltihop är! Det var ju inte exakt det här jag röstade för". Vilket ledde till att det blev så svårt för politikerna att våga vara konstruktiva och kompromissvilliga.

Men gott folk, här kommer en ohemlig statshemlighet: demokrati betyder inte att alla får precis vad de vill. Demokrati är en metod för att fatta gemensamma beslut. Hur ofta blir alla nöjda i situationer med beslut som ska fattas gemensamt av fler än två personer? När var alla i din familj helnöjda med planeringen av semestern sist? Kommer du ihåg hur det brukade gå till med grupparbetena i skolan? Kan dina kollegor ens komma överens om när julfesten ska vara och vilket tema den ska ha?

I EU gäller det att fatta beslut som gör 500 miljoner (snart: 440 miljoner) människor tillräckligt nöjda. Att just du inte alltid är helnöjd med varje EU-beslut är alltså inte särskilt konstigt.

Eller kanske lite konstigt ändå, med tanke på att Sverige är en nettovinnare, med enorma handelsfördelar från EU men som inte påverkas särskilt mycket av större delen av besluten som ju handlar om att sätta miniminivåer för saker som produktsäkerhet, miljökrav, djurskydd, säkerhet i transport och trafik... Områden där Sverige redan ligger högt över grundnivåerna som man enas om i EU-samarbetet. Rumänien däremot, de har tungt arbete med att införa alla nya regler som vi gemensamt beslutat om. Men så har de också en fantastisk utvecklingskurva och tar ikapp den modernisering vi gjorde på nästan hundra år inom bara ett par decennier! Tack vare EU som både piska och morot.

Demokrati betyder inte att vi kommer få allting exakt så som vi vill ha det. Vi ingår nämligen allihop i ett samhälle tillsammans med andra människor. Ibland får vi maka på oss eller vänta på vår tur. Alla kan inte bestämma allt, alla kan inte alltid få köra först i korsningen.

Men demokrati betyder i alla fall att vi alla får vara med och påverka en smula - proportioneligt mycket. Och det är fantastiskt värdefullt. Både att vi får påverka en proportionell andel av lilla Sveriges politik och att vi får vara med och påverka världsstormakten EU.

Den enda kritiken jag tycker är riktigt befogad, det är den anmärkningsvärda bristen på semlor i Bryssel.

1 comment:

  1. Håller med dig till punkt och pricka. Skulle kanske printa ut och laminera ditt lilla försvarstal och slänga det på mina bekanta som ojar sig över EU ("gurkorna måste vara raka" och "det är ändå bara Merkel som bestämmer").

    ReplyDelete