Monday, June 11, 2018

Tematrio: tema trio

Dagens tematrio försatte mig omedelbart i trubbel - trilogier! Jag kommer plötsligt på massor av oändliga serier (Böckerna om Miss Murphy, Damernas detektivbyrå), boksjok om sju (Téméraire, Fröknarna von Pahlen, Harry Potter) och till och med bokserier i fyra delar (Krig och fred, Utvandrarsviten).

Och trilogiernas trilogi, Sagan om ringen hade ju Lyran själv norpat åt sig. 

Men så kom jag på några stycken ändå:

Visst har du väl läst Elsie Johanssons serie om Nancy? MosippanGlasfåglarna och Nancy. Om en fattig flickas uppväxt i studentlivets Uppsala. Underbar! En tidsskildring, socialrealistisk och viktig.

Med sikte på dagens äldsta tematriotitel drämmer jag till med Aiskylos och Orestien. En klassisk dramasvit med delarna Agamemnon, Gravoffret och Eumeniderna. Jag läste dem på littveten för hundra år sedan, det är fantastiska berättelser, även om de är smått obegripliga idag med vår lite annorlunda moralkodex. En måste älska erinyerna, dessa underskattade kvinnodemoner. När ska de få en renässans och ta över efter vampyr- och zombietrenden?

Ska vi ta en klassiker till? Ja, det gör vi! Selma Lagerlöfs Löwensköldska ringen, om kärlek, spöken, orättvisor och hämnd, i en salig röra. Vi såg en väldigt bra uppsättning av hela serien på Uppsala stadsteater häromåret, det var maffigt.

En trio av trios, se där.

8 comments:

 1. Nio böcker som jag inte har läst :-)

  ReplyDelete
 2. Det dräller ju av bra trilogier! Jag kom inte på Lagerlöfs, inte Elsie Johanssons heller.

  ReplyDelete
 3. Visst är det märkligt? När man ska försöka komma på trilogier så är det såklart evighetsserier som det vimlar av i huvudet. Har inte läst någon av dina trilogier.

  ReplyDelete
 4. jättebra trilogier. Elsie Johansson är väl en modern klassiker också

  ReplyDelete
 5. Tack för intressanta tips. Skall absolut kika närmare på dem.

  ReplyDelete
 6. Läst Löwensköldska ringen och de övriga i den serien. Klart minnesvärd trilogi. Inte läst Elsie Johanssons serie, men helt klart en trilogi som många äldre också uppskattar att läsa, har fått höra det många gånger! :)

  ReplyDelete
 7. Löwensköldska ringen är riktigt bra!

  ReplyDelete