Monday, June 4, 2018

Tematrio: sommarböcker

Sommartematrio! Jag fick ju faktiskt ett hörn av er fantastiska alldeles för tidiga svenska högsommarvärme häromdagen, jag har aldrig varit med om så varmt vatten i sjön så tidigt om året. Så jag är laddad och här kommer trion:

För det första: när en deckarförfattare målar upp en alldeles särskilt vacker sommaridyll, då vet en att blodet snart kommer att spruta. Badortsmysteriet av Agatha Christie är inget undantag, fast att det kanske inte sprutar i bokstavlig mening. Men folk dör! Rika arvtagerskor, mystiska olyckstillbud och en liten slug belgare med stor mustasch. Sommarläsning i dubbel bemärkelse.

Barnens ö av P. C. Jersild är däremot inte blodig alls. Uppväxtskildring i sommarstadsmiljö: Reine Larsson rymmer från sommarkollot och driver runt i Stockholm. Han träffar udda människor, skriver lögnaktiga vykort hem till mamma och får en praktikplats i Olgas begravningskransateljé.

Siri Hustvedts sommarskildring handlar om en annan slags identitetskris: Mias man har lämnat henne och hon åker hem till sin mamma och ägnar en orolig sommar åt att hänga med mammans tantkompisar. Mia håller på att bli galen - mannen är arrogant nog att hålla henne på halster och kalla sitt äventyr för "en liten paus" som han alltså gärna vill hålla reträttvägen öppen från. Som läsare vill en gå rakt in i boken och läxa upp karln och befria Mia... Det är inte alltid genialt men ofta tankeväckande.

6 comments:

 1. Bra trio! Barnens ö... tror att jag bara sett filmen, inte läst boken. Skulle gärna vilja läsa Badortsmysteriet, blodsprutande splatter och övervåld slipper man i Christies böcker, rätt betryggande. ;)

  ReplyDelete
 2. Har inte läst någon av de här. Tack för tips!

  ReplyDelete
 3. har faktiskt läst dessa. Hustvedt var jag lite besviken på

  ReplyDelete
 4. Å, "Barnens ö" - en perfekt sommarbok!

  ReplyDelete
 5. Agatha Christie visste hur man mördade folk ;)

  ReplyDelete
 6. Tänk att jag tror inte jag läst någon Christie. Det är ju egentligen fiasko. Borde åtgärdas i sommar, tack för tipset!

  ReplyDelete