Tuesday, June 26, 2018

En bok om abort fast utan aborter

Det var falsk marknadsföring - Bastarden från Istanbul av Elif Shafak handlar inte alls om abortfrågan. Den handlar om hur det armeniska folkmordet påverkar Turkiet idag, om att vara tonåring och faderslös, om arga kvinnor och om efterrättsrecept. En hel röra, alltså.

Asya bor med sin mamma och sina tre galna mostrar. Någon pappa har hon inte, mamma Zeliha blev gravid väldigt tidigt och har alltid vägrat berätta med vem. I USA bor också en morbror som aldrig hör av sig - men morbrorns styvdotter kommer plötsligt på besök till Turkiet. Hon har nämligen armeniskt påbrå och vill söka sitt ursprung och ställa turkarna till svars för det folkmord som är mycket levande i den armeniska diasporans minne men förpassat till historien i Turkiet. De två tonåringarna upptäcker släktens hemligheter tillsammans.

Jag hade höga förväntningar men tyvärr blev det ganska platt fall. Berättelsen är banal och lite rörig. Det finns glimtar av något mycket intressant - armeniska folkmordet ur turkisk synpunkt är ingen liten fråga - men det slarvas bort i texten. Skärpan och djupet saknas. Synd!

No comments:

Post a Comment