Tuesday, May 8, 2018

Tematrio: Margaret & co

Lyran föreslår tematrio om Margaret och hennes namnvarianter: Meg, Maggie och så vidare.

Jag läser just nu en av de största: Margaret Atwood, Alias Grace. Det är en bokklubbsbok och jag har 400 sidor kvar så jag säger inte mer än så här just nu: den är jättebra. Men det kommer väl knappast som en överraskning, det är ju Atwood som har skrivit den.

En bubblare som nog färre känner till är Margareta Suber. Hennes kortroman Charlie handlar om en ung tjej på en fashionabel badort. Det är trettiotal och Charlies romans med en äldre kvinna ses inte direkt med blida ögon. Men det är sommar och en bulldogsvalp och Sara och Charlie har någonting som ingen av de andra slöhögarna på stranden har - varandra.

Inte lika bra men ändå intressant är Maggie Nelsons Argonauterna. En självbiografisk och mycket självutlämnande bok om livet i ett förhållande med en person av flytande könstillhörighet. Kräver att en sätter sina egna fördomar och tankemönster ur spel - utmanande.

4 comments:

  1. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

    ReplyDelete
  2. Atwood är suverän! Nobelprisetmåste hon ju få och så får hon gärna bli kung och president och vad hon vill. jag som trodde att Argonauterna var jättebra. sitter just här med Ensamhetens brunn som lär ha inspirerat M Suber

    ReplyDelete
  3. Alias Grace vill jag väldigt gärna läsa. "Jättebra" låter ju toppen! :D Gillat allt jag läst av Atwood.

    ReplyDelete