Monday, May 14, 2018

Tematrio: hetta

Tematriodags - Lyran föreslår att vi pratar om hetta.

Jag har en vag känsla att just Hetta blev det svenska namnet på Ian McEwans halvt komiska, halvt förskräckliga Solar. En avdankad eländes fysikergubbe knycker en kollegas briljanta idé och börjar utge sig för att vara klimatvän med ett enormt nytt solpanelsystem som ska rädda världen. Samtidigt missbrukar han både mat och kärleksrelationer och allt går åt pipsvängen.

Det är också rätt varmt i Ray Bradburys Fahrenheit 451. Närmare bestämt omkring 233 grader Celsius, och det som skapar hettan är de många bokbålen i Bradburys klassiska dystopi.

Hetta från diverse chiliblandningar blir det istället i Morens sista suck, en myllrande släktkrönika av Salman Rushdie. Här äts det stark indisk mat och det älskas bland säckar fyllda med pepparkorn. Låter farligt och lite ohälsosamt kan jag tycka, men romanen är bra och lite halvmagisk ändå.

6 comments:

 1. Bra förslag, jag har läst Ian McEwan bok.

  ReplyDelete
 2. Men ååh, att jag inte tänkte på chili! Jag hade ju kunnat tipsa om en bok med det i handlingen... Gillar visserligen Rushdie men har inte läst den där boken.

  ReplyDelete
 3. Bradbury, så klart. tänkte inte på det. Rushdies bok verkar riktigt trevlig, tycker jag

  ReplyDelete
 4. Har inte läst någon av de här böckerna. Tack för tips!

  ReplyDelete
 5. Tack för tips, alla är nya för mig. Däremot har jag läst Domaren och Nötskal av Ian McEwan och särskilt domaren var en väldigt tänkvärd, välskriven och stark berättelse. Den brukar jag rekommendera till så många som jag bara kan.

  ReplyDelete