Wednesday, May 2, 2018

Sluta sexmörda unga kvinnor!

Nu tror du att det här handlar om alla misogyna mord och våldsöverfall ur nyheterna (Madsen, Toronto, etc, etc)

Men det handlar faktiskt om polisdeckargenren - även om jag tror det finns en viss koppling, kanske, även med verkligheten.

Jag hade en bokrelaterad kris på Hamburg flygplats häromsistens (Wilhelm Genazino, jag tittar på dig) och behövde brådskande en ny bok att läsa. Botaniserade i den lilla bokaffären innanför säkerhetskontrollen. Ack, Pocketshop! Var är ni när en behöver er! Det gick inte bra.

Det fanns tre huvudsakliga kategorier: självhjälpsböcker och blänkande biografier, chicklitt samt deckare. Okej, det fick bli en deckare. Vände på bok efter bok och läste baksidorna: "Ung kvinna hittas naken och styckmördad.." - nej tack - "Ett svårt sargat kvinnolik hittas..." - nej tack  - "En seriemördare attackerar och våldför sig på unga kvinnor..." - nej tack - "Två nakna kvinnokroppar ligger i kanalen..." - nej, nej, nej!

När blev våldsporr en sådan storsäljare? Hur kan det komma sig att så många av deckarna i hyllan säljer just sexmördade kvinnor - allihop i FÖRSTA MENINGEN på baksidestexten? Inga nakna våldtagna unga män, bara kvinnor som offer i den ena historien mer makaber än den andra. Groteskt och onödigt. Av manliga såväl som kvinnliga författare.

Säger det något om samtiden? Säger det något om deckargenren? Speglar det en allmän rädsla i befolkningen? Anses det vara så vanligt med mäns våld mot kvinnor att det har blivit deckarnas brödskrivning, att kasta in som självklar intrigöppnare? Eller är det bara slentrianmässigt spänningssubstitut?

Jag säger då det, tacka vet jag Sara Lövestams böcker om Kouplan.

3 comments:

  1. Jag har också funderat på det, och tror att det handlar om din tredje fråga: en allmän rädsla i befolkningen. Inte i första hand för att bli mördad, utan för att bli våldtagen. Om man då som författare låter en ung kvinna kidnappas, våldtas och mördas så har man spelat på många kusliga känslor.

    ReplyDelete
  2. Jag ska läsa China Mievilles "The City and the City" för en bokcirkel och redan på första sidan fanns där ett kvinnolik ifört enbart nätstrumpor. Jag tappade lusten på direkten och har bara klarat av två och ett halvt kapitel hittills.

    ReplyDelete
  3. En av anledningarna till att jag läser väldigt få deckare nu föt tiden.

    ReplyDelete