Wednesday, May 30, 2018

Böcker du inte behöver läsa?

Apropå Kalle Lind och hans 88 böcker du inte behöver läsa, så fick jag tips om en boklista av liknande typ med 21 böcker som listmakaren tycker är överskattade.

En del håller jag med om. Jag har aldrig förstått hypen kring Räddaren i nöden, jag gillar inte Cormac McCarthy och jag anser att Paulo Coelho är en enda stor bluff. Andra håller jag absolut inte med om - att någon har mage att sätta Dracula och Sagan om Ringen på en behöver-inte-läsas-lista är antingen ett tecken på usel smak eller ett PR-trick för att provocera fram många kommentarer, bli en snackis och därmed trenda på sociala medier. Smaklöst eller smaklöst, alltså.

Men det jag gillar med listan är att den ger förslag på alternativ att läsa istället, och jag har omedelbart noterat Mary Gaitskill, Ursula K. Le Guin och Dorothy Strachey i min biblioteks-minneslista inför framtida lån.

Och så vill jag understryka att en ju aldrig måste läsa någon viss bok men att vissa böcker gör livet så mycket rikare att det är starkt rekommenderat att ta sig an dem.

6 comments:

 1. Jag har sett listan och tycker den funkar bra som rekommendationslista i allmänhet men missar målet lite i jämförelserna. En av de största poängerna med att läsa inflytelserika böcker är att de är just inflytelserika - Dracula och Sagan om Ringen är minst lika intressanta för sin genrepåverkan som för själva läsupplevelsen. Alla behöver inte intressera sig för litteraturhistoria på det sättet, men det är märkligt att helt bortse från den.

  Kalle Linds bok har ju en helt annan ingång, de böckerna är verkligen sådana som de allra flesta förmodligen inte ens har hört talas om, men som är väldigt underhållande att få i hans snärtiga referat.

  ReplyDelete
 2. En bok man inte behöver läsa är "Tisdagarna med Morrie". Anser jag, då. Ser dock ofta den på tio-böcker-som-förändrade-mitt-liv och böcker-som-du-inte-får-missa, så det är antagligen något fel på mig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Då är vi två som det är fel på!
   Margaretha

   Delete
  2. Tre! Den är slabbig och ointressant.

   Delete
 3. Jag har lärt mig att om någon säger att "den boken måste du bara läsa", så ska jag inte göra det. Jo, jag vet, jag är stönig och jag rekommenderar sällan böcker eftersom min boksmak är udda. Det allra roligaste är ju att fynda läsvärda böcker på egen hand.
  Margaretha
  “If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking.”
  ― Haruki Murakami

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det beror på vem som säger det - när Boktanken/Joelinda tipsar om något springer jag alltid omedelbart till biblioteket, men jag är restriktiv med sånt som tipsas om på olika topplistor...

   Delete