Monday, April 23, 2018

Tematrio: världsböcker

Vi fortsätter på världsbokstemat med Lyrans veckotrio. Här kommer tre boktips som passar särskilt bra just idag:

Phileas Fogg i Jorden runt på 80 dagar är på många sätt en mycket irriterande och arrogant person, men han är i alla fall väldigt strukturerad och punktlig och det är egenskaper jag förstår att uppskatta. Särskilt nu för tiden när jag bor i Europas sämst organiserade land, förlåt näst sämst efter Grekland. Men Jules Verne, han var en klippa. Jag läser gärna om hans böcker med jämna mellanrum.

Garp och hans värld är en annan favorit som jag har läst ett antal gånger. John Irving när han var som bäst, vilket han tyvärr inte längre är. Huvudpersonen Garp växer upp i en minst sagt udda familj med en starkt feministisk ensamstående mor, en transsexuell rugbyspelare som livvakt och ett gäng protesterande självstympare som går in och ut ur huset och skräms. Sorgligt och händelserikt.

Det är möjligt eller till och med troligt att du har sett filmen World War Z, men har du läst boken av Max Brooks? De har inte mycket med varandra att göra förutom zombietemat. Boken är imponerande, filmen är medelmåttig och har någon av alla de där menlösa hollywoodpojkarna i huvudrollen. Läs boken istället! Den är upplagd som en reportagebok och det är ett briljant knep, det blir aldrig segt eller tråkigt.

7 comments:

 1. Garp skulle nog passa mig just nu, jag behöver roas på ett klokt sätt.

  ReplyDelete
 2. Garp och hans värld har jag bara sett som film. Vore roligt att läsa boken.

  ReplyDelete
 3. De två första har jag läst för länge sedan, den tredje känner jag inte till. Tack för tips!

  ReplyDelete
 4. Garp och Fogg har jag uppskattat, men din tredje är inte min bekanting ...

  ReplyDelete
 5. Garp och hans värld är läst och sedd. den andra har jag inte läst

  ReplyDelete
 6. Inte läst någon av dessa, inte ens något av Jules Verne, borde nog rättas till. Inte heller sett filmen World War Z, var tvungen att kolla upp... Brad Pitt i huvudrollen lät väl inte fy skam. :D

  ReplyDelete