Monday, April 16, 2018

Tematrio: Sara

Lyrans tematriotema idag är, på förekommen anledning, tre böcker med koppling till Sara.

Sara Stridsbergs Drömfakulteten är välskriven och intressant, om än lite intensiv emellanåt. Om feministen Valerie Solanas och hennes tragiska slut efter att bland annat ha försökt ta kål på Andy Warhol. Läsvärd!

Sara Lövestam är en av mina favoriter och dessutom någon slags universalgeni. Speciella deckare, romaner med mycket annorlunda huvudpersoner (äntligen!) och mycket, mycket speciella grammatikböcker. Lövestam vore en utmärkt efterträdare på posten som ständig sekreterare, jag tror att hon skulle kunna styra upp det hela mycket redigt.

Och så tycker jag att fler borde upptäcka Sarah Waters, som alltid har en oväntad twist och underbara kvinnoporträtt i sina svårgenrebestämda romaner, ofta mot historisk Londonbakgrund.

Jag försöker för övrigt klura ut hur jag ska kunna få tag i Den blå tvålen och Husmoderns död från Bryssel; när jag kommer till Sverige nästa gång lär de väl vara slutsålda...

Avgå, Horace!

8 comments:

 1. Sara Lövestam har jag tänkt läsa, tror jag har två böcker i hyllan. Ja Horace kan de slänga ut.

  ReplyDelete
 2. har någon oläst bok av Sarah Waters i bokhyllan.

  ReplyDelete
 3. Stridsberg och Waters har jag läst. gillar båda. gillade Horace också, men nu säger jag som du. han borde avgå med det snaraste. han och Allén. in med Sara Danius igen. med det snaraste

  ReplyDelete
 4. Intressanta tips. Noteras med tacksamhet :)

  ReplyDelete
 5. Har inte läst något av de här författarna. Tack för tips!

  ReplyDelete
 6. Har inte läst någon av författarna du nämner. det är dock många som rekommenderar Sarah Waters.

  ReplyDelete
 7. Sara Lövestam och Sarah Waters har jag läst, medan Stridsbergs böcker har det inte blivit av att jag läst än.

  ReplyDelete
 8. Sara Stridberg och Sara Lövestam har jag också med i min trio. Lövestam kommer till Sigtuna litteraturfestival, jag tänkte lyssna på henne där. Ja, avgå Horace, det är det enda rätta! Och ta med dig Sture Allén, Kristina Lugn och Jayne Svenungsson.

  ReplyDelete