Wednesday, April 25, 2018

Krig och fred, tredje delen

Den tredje volymen Krig och fred är mörkare och allvarligare och lite tyngre att läsa. Napoleons armé har nu kommit hela vägen fram till Moskva och tiotusentals människor slaktas i slag efter slag. Tolstoy är inte nådig i sin kritik av militärledningen på båda sidor. Kriget är idiotiskt, befälen vet inte vad de sysslar med och de två kejsarna är själviska fåntrattar utan verklighetsförankring. Fotfolket och bönderna får betala dyrt för officerarnas nycker.

Han beskriver det bra, Tolstoy. Volym tre handlar inte längre främst om de glättiga balerna och sällskapsintrigerna, utan om flykt och panik och krigets fasor. Den godmodige björnen Pierre Bezuhov drullar in på slagfältet och drabbas av svåra insikter och den stilige furst Andrej Bolkonskij hamnar under oväntade och olyckliga omständigheter åter i armarna på Natasha Rostova. Moskva brinner, för det gör trästäder när de överges i krigstid. Och ändå: samtidigt ägnar adelsdamerna sig åt att noggrant välja vilka klänningar de ska packa och släktmatronorna planerar fördelaktiga äktenskap för de söner som kanske inte ens kommer levande hem från drabbningarna.

En riktig klassiker av hög kvalitet, intressant och mycket läsvärd! Att jag inte har gett mig på den här förrän nu, det är ju obegripligt.

No comments:

Post a Comment