Tuesday, March 27, 2018

Tematrio: påskekrim

Lyran har deckartema pga påsk (tja, påsken är ju redan en härlig blandning av häxor, äggläggande harar, kycklingar, lammstek, godis, jesus och björkris, så varför inte).

Jag gillar snälla deckare, deckare som inte egentligen är deckare samt klassiska gamla pusseldeckare.

Bland de snälla deckarna finns till exempel Sara Lövestams Sanning med modifikation och serien om den papperslöse detektiven Kouplan. Här finns ingen överdriven våldsporr, ingen hjärnsubstans och annan äckelrekvisita! Däremot är det mörkt, hemskt och bottenlöst sorgligt på massor av sätt.

Eller en deckare om inte egentligen är en deckare - som till exempel Håkan Nessers Berättelse om herr Roos. Jag är inte egentligen särskilt förtjust i kriminalkommissarie Barbarotti, men berättelsen om herr Roos är rätt fin. Finessen med Nessers böcker är att de egentligen är relationsromaner, men med en liten polisundersökning som villospår (kanske av försäljningstekniska skäl).

Men bäst av allt är de klassiska pusseldeckarna! Å, att sitta i en solstol i sommargräset och läsa om Döden på Nilen för femtielfte gången. De håller på med en ny filmatiseringsserie av gamla Poirotdeckare, förresten. Vi såg Mordet på Orientexpressen häromdagen, den skriver jag om inom kort.

5 comments:

 1. Agatha Christie kan aldrig bli fel!

  ReplyDelete
 2. Nu har du berättat om de där Kouplan-böckerna flera gånger, jag får nästan lust att läsa dem :-D

  ReplyDelete
 3. Ända sen jag läste min första Christie i tidiga tonåren har hon haft en plats i mitt hjärta. Nya filmatieringar av Poirot verkar lovande!

  ReplyDelete
 4. Lövestam måste jag komma ihåg. många har nog Christie som favorit

  ReplyDelete