Tuesday, March 13, 2018

Tematrio: ett landskap

Lyran frågar om böcker med anknytning till ett valfritt landskap. Svårt! För min hembygd Uppland har jag ju redan tematrierat om någon gång. Så tänkte jag "äsch, jag tar något litet pyttelandskap, det blir en utmaning", men grejen med Närke är, när en börjar skrapa på ytan, att det finns rätt gott om böcker och författare med stark anknytning.

Som till exempel Hjalmar Bergmans Markurells i Wadköping, en sötsur bok av typiskt Bergmansk karaktär, till synes en komedi men med djupa undertoner. Förebilden antas vara författarens barndomsstad Örebro, men säkert är det ju inte.

Även Maria Sveland är Örebrofödd, jag gillade Bitterfittan även om jag inte gillar annat som Sveland står för och propagerar för - tycker hon är för onyanserad och ointressant. Men Bitterfittan är läsvärd! Om hur familj och äktenskap så lätt blir till bojor för en kvinna om inte arbetet och ansvaret delas lika.

Och så har vi förstås Håkan Nesser och hans deckare som inte egentligen är deckare (bästa sorten), läs till exempel Och Picadilly Circus ligger inte i Kumla om en tonårspojke vars granne, snygga Sigrid, får sin pappa mystiskt mördad. Uppväxtskildring i vinylskivetid.

8 comments:

 1. Bitterfittan är den enda jag läst av böckerna i din trio, men Markurells i Wadköping väntar i bokhyllan.

  ReplyDelete
 2. Wadköping ligger ju i Örebro, fast området har fått namn från Bergmans roman.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja precis, Örebro var raska på att appropriera namnet... jag tror att sanningen är att Bergmans Wadköping är ett fiktivt hopkok av Västerås och Örebro.

   Delete
 3. Kul bredd i din trio! Har läst dem alla tre.

  ReplyDelete
 4. Markurells i Wadköping är väldigt bra. har läst även Nesser och Sveland

  ReplyDelete
 5. Markurells gillar jag. Det finns många författare i landskap man inte funderar så mkt över, upptäckte jag i o m detta tema.

  ReplyDelete