Friday, February 2, 2018

Origins

Det ska väl erkännas, jag var rätt skeptisk när nordiska bokklubben valde Dan Browns senaste actionthriller till nästa bok. Men sedan läste jag den ändå i ett svep, med viss motvillig beundran över hantverket. Dan Brown har listat ut receptet för en viss typ av spänningsbok - det är enkla ingredienser men de fyller sitt syfte. Orimligt snygga tjejer, orimligt rika typer, orimligt smarta snillen. Glamour, skandaler, kungahus och märkliga extrema sekter. Vapen dolda på de mest kluriga sätt. Små "koder" som läsaren får vara med och lösa och känna sig smart och delaktig. Cliffhangers från varje kapitel till nästa.

Handlingen i Origins är följande: ett datasnille har byggt en ny slags jättedator och genom en AI-simulering kommit fram till ett bombsäkert bevis för att all religion är falsk. Han har dessutom förberett en youtubevideo som kommer att övertyga alla om att han har rätt. Han visar denna video för en imam, en rabbi och en präst, varefter han naturligtvis blir dödshotad. Efter diverse drama måste "hjälten" Robert Langdon försöka "knäcka koderna" så att den revolutionerande videon till slut kan publiceras och förändra världen för alltid.

Jag köpte inte utgångspunkten: grejen med religion är ju att religiöst folk tror på orimligheterna trots alla fakta som visar motsatsen. Det går inte att ta fram en youtubevideo med nya fakta och därigenom avskaffa all religion. Troende människor funkar inte på det viset. Och därmed blir resten av intrigen ganska svag. Däremot finns det en annan aspekt som växer sig starkare genom boken (inte särskilt oförutsägbart eller svårgissat men jag tänker ändå inte spoila här) och som får en huvudroll i slutscenerna. Den biten är rätt intressant eftersom den antagligen är hyfsat sann. Läs till exempel Stephen Hawkings kommentarer i ämnet.

Det är väldigt roligt med bokklubben! Hade det inte varit för dem hade jag nog aldrig läst den här boken, och det är ju skoj att läsa många olika slags böcker - särskilt när de är så imponerande bladvändiga. Plus att bokklubbsbrudarna är så rysligt trevliga och smarta.

2 comments:

 1. Håller så fullständigt med om ditt sista stycke där: vi är sex tjejer/kvinnor i vår bokklubb och vi har ett så enormt stort utbyte av våra träffar. Det är mycket politiksnack och en hel del referenser till våra olika jobb. Vi väljer olika sorters böcker och på så sätt vidgar man vyerna. Jag läser aldrig science fiction och sällan fantasy, men har gjort det genom bokklubben. Tyckte att biografier och andra självcentrerade berättelser var urtråkiga innan jag fick en massa bra tips genom bokklubben och insåg att det finns mängder av spännande människoöden att läsa om.
  Ibland läser vi lätt litteratur, ibland tung. Ibland på svenska, ibland på engelska (och en gång på franska). Det är inte bara böckerna som är behållningen med bokklubben utan minst lika mycket allas tankar kring innehållet. "Rysligt trevliga och smarta" får jag nog säga att även vi är :-) och befriande öppenhjärtliga.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Härligt! Ja, vad gjorde man utan en bokklubb att babbla av sig med ibland?

   Delete