Tuesday, January 23, 2018

Tematrio: resmål

Lyran frågar efter boktips som handlar om platser vi gärna skulle vilja besöka.

Du kanske bara tänker på zombies och drunknade människor om jag säger Människohamn av Johan Ajvide Lindqvist. Men faktum är att det också handlar om skärgård. En stund vid havet, det skulle allt sitta fint. Med eller utan spöken och andra odöda.

Det är inte en plats och jag rekommenderar inte boken åt någon enda människa, men Raymond Chandlers hårdkokta sexistdeckarklassiker The big sleep är ändå en väldigt lockande titel just nu. Lilla Tassahjärtat sover som en stock på vardagsmorgnarna när jag ändå måste upp tidigt, men på helgen vill hon av okänd anledning prompt gå upp och gå ut klockan 06.

Ett annat bra flyktmål, förlåt resmål, vore naturligtvis ner i en god bok. Var är Jane Eyre? av Jasper Fforde bjuder på så många lockande önskedrömmar för en boknörd. Tänk att få hoppa rakt ner i sin favoritbok och dricka te med Miss Marple och Liz Bennett! Det vore en resa värd besväret.

Dessutom med låga koldioxidutsläpp. Jag skulle helst sluta flyga helt, men jobbet orsakar fortfarande ett par flygturer om året. Semestern tar jag helst hemma i Sverige, där finns allt jag behöver (d.v.s. badsjöar).

Det blev visst en något oortodox tematrio idag!

10 comments:

 1. Har inte läs någon av dessa böcker. Tack för tips!

  ReplyDelete
 2. Vi har haft många diskussioner här hemma om flygresor. Jag och vår ena dotter vill helst inte flyga med hänsyn till miljön, min man flyger en del i jobbet och vår yngsta har inte ännu förstått allvaret i hur hårt vi belastar jorden med flygresor, bland annat.

  Nu kommer vi i alla fall att flyga i sommar när vi skall till Frankrike, eftersom semesterdagarna inte är tillräckligt många för att bila eller åka tåg ned. Det skaver och jag har dåligt samvete för det. Jag tycker ändå att det är litet bättre när vi faktiskt lär oss om människorna och platsen vi besöker, och inte åker till ett poolområde för sol och värme, det skulle jag inte gå med på i dagens läge med det vi vet om skador som flyget orsakar.

  Det kommer nog dessvärre krävas att det ställs krav på företag och industri, och höjda flygskatter, för att minska utsläppen. Vi enskilda kan göra litet var och en, och framförallt sprida värderingar och förändra opinionen, men de stora effekterna kommer antagligen inte att ske förrän det blir styrning från statligt håll tror jag. Jag läste i dag att flera flygplatser planerar att utöka sin kapacitet för att kunna flyga ännu mer.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Visst är det svårt!! Men Frankrike är inte särskilt långt ändå, inte alls samma slags fotavtryck som de långväga solresorna. Men vi har i alla fall lyckats byta till elbil, det är jag jättejätteglad för. Små konsumentval som i alla fall gör viss skillnad!

   Delete
  2. Elbil är ju ett bra kliv i rätt riktning! Själv försöker jag vara miljövänlig i liten skala också, och köpte nyligen nätpåsar i tyg (omom.nu)som jag tänker ta med till butiken och lägga frukt och grönsaker i när jag handlar. Reagerar varje gång på att jag måste ta plastpåsar till frukt och grönt, påsar som man inte kan använda igen utan bara slänga. Ett litet steg som sagt, men man måste göra vad man kan.

   Delete
 3. Människohamn har jag läst, känner inte till de andra två, The big sleep hoppar jag nog över. ;)

  ReplyDelete
 4. havet kan en ju längta till både nu och då. liksom sömn. kanske inte den stora, men gärna 7 - 8 tim/natt. Jasper Fford står fortfarande på läslistan

  ReplyDelete