Tuesday, January 30, 2018

Tematrio: rasism och slaveri

Lyran erbjuder en något försenad tematrio: rasism och slaveri.

Tankarna går omedelbart till Alice Walkers utmärkta och mycket hemska roman Purpurfärgen om en ung flicka som säljs från ett slags slaveri till ett annat. En fantastisk bok. Det slutar, lite oväntat, med byxor.

Kathryn Stockett skildar rasismen så bra i Niceville. Den där arroganta och samtidigt räddhågsna attityden från den vita rika minoriteten: du måste ta hand om mina barn och sköta mitt hus! Men du får inte gå på samma toalett som jag. Och alltihop bara utifrån hudfärg. Det är inte klokt.

Nu är ju inte slaveri ett amerikanskt fenomen, jag skulle nog påstå att det finns slaveri även i dagens Sverige. Traffickingoffer, till exempel. Och på ett liknande men inte helt samma tema tycker jag Pearl Buck har fått oförtjänt dåligt rykte. Jag tyckte att Den goda jorden om kinesisk äktenskapsprostitution/hustruslaveri var intressant och läsvärd.

Det gäller att uppskatta sin frihet! Alla har inte samma tur i livet.

7 comments:

 1. Purpurfärgen hade jag i tankarna också. Kul att du tog med Pearl Buck!

  ReplyDelete
 2. Niceville är riktigt bra! Purpurfärgen har jag faktiskt inte läst, men sett som film. Tillhör däremot skaran som tycker att Pearl Buck fått oförtjänt dåligt rykte. Har tänkt läsa något av henne i år för att ge henne uppmärksamhet och Den goda jorden har jag faktiskt inte läst.

  ReplyDelete
 3. Niceville skulle jag vilja läsa nån gång. Men varför har en bok som heter "The Help" på engelska fått namnet "Niceville" på svenska?!

  ReplyDelete
 4. Bara sett Purpurfärgen som film, naturligtvis borde man läsa boken också. Niceville blir jag nyfiken på. Pearl Buck känner jag inte till, så tack för tips!

  ReplyDelete
 5. har sett Purpurfärgen och även läst den. Niceville var jag inte så imponerad av. men det har jag varit alla gångerna jag läst Den goda jorden av Pearl Buck. köpte ett extra ex i Beijing bara för det

  ReplyDelete