Monday, January 15, 2018

Tematrio: lögner och svek

Lyran bjuder på tematrio, tema "lögner och svek", vilket väl är ett utmärkt tema så här två veckor efter alla grandiosa nyårslöften.

En hel bunt med livslögner och andra halvsanningar blir det i Sanning med modifikation av Sara Lövestam - en mycket annorlunda deckare. Jag gillar den här serien! Detektiven är en papperslös flykting och det är befriande fritt från makabra mord och sprutande hjärnsubstans.

Det ljugs också ganska friskt i Ian McEwans Cementträdgården, en fruktansvärt sorglig berättelse om en syskonskara som får panik när mamman dör. De är handlingskraftiga men inte särskilt genomtänkta och naturligtvis blir alltihop pannkaka, kryddat med en ohälsosam dos incest.

Eller  vad sägs om lögnerna och sveken i När man skjuter arbetare? Kerstin Thorvalls mycket smärtsamma bok handlar om Hilma, som träffar en sån trevlig ung man. Fast - hoppsan - hans familj glömde visst att berätta att han är spritt språngande galen. De gifter bort honom illa kvickt och när Hilma förstår vidden av faran är det redan försent. Och alla runt omkring henne tycker att det var väl otur, men sånt är äktenskapet, det är kvinnans plikt.

Aj aj aj! Men läsvärda alla tre.

7 comments:

 1. Ja de här får jag ta med mig som tips.📚

  ReplyDelete
 2. Lövestam blir jag sugen på. Cementträdgården vet jag att jag läst för länge sedan. När man skjuter arbetare har jag också läst

  ReplyDelete
 3. Jag gillar också böckerna om Kouplan, Lövestam är bra. Cementträdgården läste jag för några år sen, otroligt deppig historia. Thorvalls bok verkar intressant.

  ReplyDelete
 4. Har inte läst någon av de här böckerna, men Thorvalls bok väntar i bokhyllan.

  ReplyDelete
 5. Sanning med modifikation var en bra titel! Och boken verkar ju riktigt intressant!

  ReplyDelete
 6. Cementträdgården tycker jag så väldigt mycket om! Även om den är hemsk, på alla möjliga vis. De andra har jag inte läst, men litar på ditt goda omdöme - ska försöka komma ihåg dem när det någon gång saknas bra böcker i bokhyllan hemma :-)

  ReplyDelete