Thursday, December 21, 2017

Om böcker som tyvärr aldrig blir inaktuella

Jag har just läst ut Katarina Wennstams Flickan och skulden och säger som precis alla andra: den här boken borde alla läsa. Det kan vara en av de viktigaste debattböckerna det senaste seklet.

Mot bakgrund av den aktuella och vedervärdigt dåligt skötta utredningen och rättsprocessen efter gruppvåldtäkten i Fittja är den här boken ÄNNU viktigare - hur kan vi inte ha kommit längre?

För redan 2002 slog Wennstam fast: svenska rättsstaten gäller inte lika för alla. Det finns vissa som har noll eller liten chans att få upprättelse: våldtagna flickor och kvinnor. Gång på gång kommer killar och män undan med urusla undanflykter - "hon ville", "hon var full", "jag var full", "jag sov", "hon är ju ändå bara en liten hora" - OCH DOMSTOLARNA LÅTER DEM HÅLLAS! Kvinnor och flickor som inte beter sig som "perfekta offer" i alla avseenden blir inte trodda. Fittjafallet är, tyvärr, ytterligare ett bevis för att problemet finns kvar. Hon var missbrukare, alltså var hon lovligt byte för de här männen. Vad är det för skitsnack?

Det spelar ingen roll om en kvinna har drogproblem, du får ändå inte våldta henne.

Det spelar ingen roll om hon hade kort kjol, du får ändå inte våldta henne.

Det spelar ingen roll om ni har haft frivilligt sex tidigare eller om hon är din flickvän/fru, du får ändå inte våldta henne.

Det spelar ingen roll om hon är full, korkad, flörtig eller dålig på att försvara sig själv, du får ändå inte våldta henne.

Det spelar ingen roll om du har hört att hon är en "sån som ligger med alla", du får ändå inte våldta henne.

Man får nämligen aldrig, aldrig, aldrig tvinga sig på en annan människa och för att vara på den riktigt säkra sidan är det bäst att fråga flera gånger: "är det säkert att du vill, helt säkert?" om det finns minsta tvekan. Se där, hur enkelt som helst.

Wennstams bok är fruktansvärd läsning, det gör ont och är jobbigt men det måste ju sägas. Hur ska vi annars kunna komma vidare? Läs den!

No comments:

Post a Comment