Saturday, December 9, 2017

Julkalendern: lucka 9

Nu är det jul
här i vårt hus
dansa runt ormen, hopp tra-la-la-la
"- Nu går månen ner, sa han. Är det ännu så ljust att man kan se?
Från murarna ljöd en entonig klagan som vinden i trädtopparna.
- Vi ser, o Kaa!
- Bra. Då börjas dansen - Kaas hungerdans. Sitt nu bara stilla och titta på. 
Han vred sig två, tre gånger i en vid cirkel medan huvudet gungade från den ena sidan till den andra. Därefter började han göra öglor och åttor med sin långa kropp för att övergå till mjuka trianglar som smälte ut i fyrkanter och femhörningar. Utan vila slingrade han ihop sig och rätade ut sig, utan brådska och utan att upphöra med sin låga, mumlande sång. Det blev mörkare och mörkare tills slutligen de släppande skiftande ringlarna försvann och man bara kunde höra fjällens frasande mot marken."

4 comments:

 1. Den allra första biofilm jag såg i hela mitt liv: Disneys Djungelboken. Jag minns ingenting för jag var 1½ år gammal - men jag fick LP-skivan som minnespresent och DEN har jag spelat så jag kan vartenda ord utantill.
  Själva boken av Rudyard Kipling har jag också läst. Mycket bra - och mycket annorlunda mot Disneys version. Det är helt klart värt att läsa boken också, för den skiljer sig så mycket från Disneyfilmen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja verkligen, boken och Disney är två olika saker med några vagt gemensamma punkter (namnen). Kaa är bäst, ingen protest

   Delete
 2. Den var lite för enkel, du borde ha lämnat bort namnet. Kiplings text är fantastisk, mycket mera komplex än Disneys version, fast den är söt på sitt sätt. Speciellt Baloo :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Well, med blandad läsekrets behövs blandad svårighetsgrad. Lovar något klurigare imorgon!

   Delete