Friday, December 22, 2017

Julkalendern: lucka 22

En drömscen för en skridskofantast!
Om det inte vore - för att de sitter fast.
"Klockan åtta på morgonen den 16 mars överskred N* den södra polcirkeln vid den femtiofemte meridianen. Vi var omgivna av is på alla håll, såg ingenting annat än is. Men kapten N* letade sig trots detta ihärdigt vidare. Jag kan inte uttrycka min ständiga förvåning över den fantastiska skönheten hos dessa ismassor, som antog snart sagt alla tänkbara formationer. Ibland utbredde sig en orientalisk stad för våra ögon, med otaliga moskéer och minareter, ibland kom vi till något som mest såg ut som ruinerna av en stad efter en jordbävning. Och hela tiden ändrade sig vyerna beroende på om solen sken, ulliga dimmor svepte omkring eller snöstormar rasade. Detonationer och ras hördes överallt, isberg rämnade och landskapet skiftade ständigt. Ofta trodde jag att vi var helt prisgivna åt kölden och isen, men kapten N* lyckades alltid hitta en genomfart. Hur instängda vi än var upptäckte han alltid en strimma blått vatten i det vita och jag hyste inte något tvivel om att han hade varit här i Antarktis förut. Men den 16 mars blev vi trots allt besegrade av isen. Och det var inte isberg som mötte oss, utan ändlösa isfält, fast sammanfogade av kölden."

4 comments:

 1. Jules Verne, kanske? Jag minns inte vad hans u-båtsbok heter däremot.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tänkte faktiskt på dig när jag plockade just det här citatet - ändlösa isfält för skridskoåkning - töntigt att välja en ubåt som fordon då!

   Delete
 2. Det här måste väl ändå vara Jules Vernes "En världsomsegling under havet"? Kapten Nemo ombord på Nautilus.

  ReplyDelete
 3. Jag gissar också på En världsomsegling under havet av Jules Verne. Det är länge sen jag läste den, men språket låter rätt :-)

  ReplyDelete