Tuesday, December 19, 2017

Julkalendern: lucka 19

Spelet har börjat!
Men jag har en känsla av att det inte är alfapet som menas den här gången.
"-Så hämnas man om man vill vara förnuftig, fortsatte Danglars. Då vet ingen vem som ligger bakom, och allt går av sig självt. Det enda som behövs är att vika papperet just så här och utanpå det skriva: till kunglige prokuratorn härstädes.
Som för ro skull skrev Danglars också utanskriften.
-Jo, då vore det verkligen färdigt för stackars X! utbrast Caderousse, som utan att de andra märkt det fortfarande hållit sig i viss mån vaken och förstått vad uppläsningen rörde sig om. -Då vore det allt färdigt för X, men vilken nedrighet det skulle vara!
Därmed sträckte han fram handen för att ta brevet och oskadliggöra det.
-Men nog hörde du väl att allt det här bara var ett skämt? invände Danglars och såg sårad ut. Ingen skulle väl bli ledsnare än jag om det hände vår stackars beskedlige X någonting. Här ser du vad jag själv skulle göra med ett brev av det här slaget!
Därmed grep han det med bägge händerna, skrynklade ihop det ordentligt och kastade det i ett hörn av bersån.
-Bravo! berömde Caderousse. Så handlar en sann vän till allas vår käre X. Och ingen får göra min käre vän X illa, för det tål jag inte.
-Vem tusan skulle vilja göra X illa! instämde Danglars. Den skurken skulle minsann få med mig att göra.
Därmed reste han sig upp och såg menande på Fernand, som satt kvar på sin bänk.
-Men nu har vi faktiskt druckit alldeles tillräckligt, vän Caderousse, förklarade han i vänlig ton. Ge mig din arm, så går vi.
Också Caderousse kom, om ock mödosamt, på fötter, och efter ett hastigt frammumlat farväl till Fernand drog Danglars iväg med honom mot Marseille.
När de gått ett stycke vred han förstulet på huvudet och såg Fernand kasta sig över papperet och stoppa det i fickan.
-Så där ja, mumlade Danglars. Spelet har börjat, och allt som behövs är att låta det ha sin gång."

6 comments:

 1. Blir lite villrådig här, för det låter ju som Dumas "Greven av Monte Cristo" men jag förstår inte kopplingen till julen? Kommer å andra sidan inte ihåg så mycket alls av boken - den hör till de där som jag läste på somrarna (tjusigt illustrerade omslag med uniformerade herrar och snörda damer), samtidigt med Jules Verne, Enid Blyton, Edith Nesbit och alla Polyanna-böckerna.

  ReplyDelete
 2. Den här var svår. Jag har definitivt inte läst den, men det känns ändå som att jag borde känna igen stilen. Andra kattslaven och jag diskuterade oss över frukosten fram till en kvalificerad gissning: Alexandre Dumas Greven av Monte Christo.

  ReplyDelete
 3. Joelinda: jag gillar din boksmak :-) Jag har visserligen aldrig varit så svag för just Enid Blyton, men Jules Verne och Edith Nesbit definitivt. Jag har bara läst den första Pollyannaboken, men jag älskar genren och kan t.ex. långa bitar av Frances Hodgson Burnetts böcker utantill :-) Roligt med andra som har smak för äldre juvenalia (om man nu säger så på svenska).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja! Så måste man säga, det ska jag genast börja med! Vilket underbart begrepp!

   Delete
  2. Men så roligt, Koko! Jag gillade heller inte FEM-böckerna så mycket - men när jag kom till biblioteket gällde det att ta så mycket det bara gick av ALLT. Frances Hodgson Burnett har jag här hemma, ärvda av min mormor. Det du! Jag borde fotografera några av böckerna och visa dig vid tillfälle. Så kul att träffa en likasinnad!

   Delete