Sunday, December 17, 2017

Julkalendern: lucka 17

Vår julskinka har rymt
det tycker vi är grymt
"-Kamrater! Utropade han. Jag hoppas ni inte tror att vi grisar gör detta av själviskhet eller för att vi vill ha privilegier? Många av oss tycker direkt illa om mjölk och äpplen. Jag tycker själv illa om det. Det enda vi tänker på då vi äter dessa saker är att bevara vår hälsa. Vetenskapen har visat, att mjölk och äpplen innehåller ämnen som är absolut nödvändiga för ett svins välbefinnande. Vi svin arbetar med hjärnan. Gårdens hela skötsel och organisation vilar på oss. Dag och natt övervakar vi er välfärd. Det är för er skull vi dricker denna mjölk och äter dessa äpplen. Vet ni vad som skulle hända om vi svin svek vår plikt? Jones skulle komma tillbaka! Ja, Jones skulle komma tillbaka! Och det finns väl ingen av er, kamrater, ropade Skrikhals och vaggade av och an och viftade på svansen, som vill att Jones ska komma tillbaka?
Ja, om det var något djuren var fullt säkra på, var det att de inte ville ha Jones tillbaka. När saken framställdes på detta sätt hade de inget vidare att säga. Man kom alltså utan ytterligare diskussion överens om att mjölken och fallfrukten (och även äppleskörden i dess helhet när den blev mogen) skulle reserveras för svinen."

4 comments:

 1. Det här är i alla fall George Orwells "Animal Farm", som har TVÅ olika namn på svenska. "Djurfarmen" och ett annat som jag inte minns.

  ReplyDelete
 2. Jess, Animal Farm. Perfekt citat. Boken borde vara obligatorisk läsning för alla, som en lektion i hur makt korrumperar.

  Jag läste den i tonåren och min mamma förklarade hur den egentligen handlar om ryska revolutionen och Sovjetunionens uppkomst och utveckling. Tack vare den fick jag bra poäng i studentexamen, där det råkade komma en fråga om mellankrigstidens totalitära samhällen :-)

  ReplyDelete
 3. Hahaha....kanske ska gratulera mig själv...förstod vilken bok det var fast jag inte har läst den eller något av författare. Men jag ska läsa både denna och 1984...någon gång.

  ReplyDelete