Thursday, December 14, 2017

Julkalendern: lucka 14

Rysk dystopi! Den här bör du läsa
De har krockat sin släde i en jättenäsa
"Doktorn blinkade utan att kunna tro sina ögon: guppet som de hade kört på var ingenting annat än liket av en översnöad stormänniska.
Platon Iljitj glömde smärtan i knäet. Han gick fram till självgångaren och böjde sig ner. Vid sammanstötningen hade det väldiga, frusna huvudet med det toviga håret, den rynkiga pannan och de buskiga ögonbrynen delvis befriats från snön. Meden hade åkt djupt in i den köttiga näsan. Månen försilvrade snöflingorna på bjässens ögonbryn, ögonfransar och hår. Det ena döda ögat var fullt av snö, medan det andra som var halvöppet blickade uppmärksamt och hotfullt upp mot natthimlen.
- Herre Gud... mumlade doktorn."

7 comments:

 1. Spännande! Den här har jag inte läst.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Den är mycket läsvärd! En "självgångare" är till exempel en slags släde driven av ett femtiotal hästar i rapphönsstorlek. Bara en sån sak.

   Delete
 2. Kände igen det där med jätten i snön och tänkte Tolstoj, men sedan kom jag inte längre. Nu svarar jag ingenting alls för nu har jag googlat och är därmed ute ur leken. Intressant, faktiskt. Hittade en artikel om denna text och varför jag associerade till Tolstoj samt hur man kan tolka boken.

  Imorgon skulle du kunna ta historien om hur Emil tar ut Alfred i snöstormen för att rädda hans liv (tillsammans med hästen Lukas). Jag grinar varenda gång jag ser det avsnittet på teve eller läser det kapitlet i boken - vilket i och för sig var en evighet sedan - så att jag höjer antalet rätta svar igen :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag är 100% säker på att du kommer ta morgondagens text, om det är till någon tröst. Den här var lite av en bubblare, men den är vansinnigt egensinnig och rolig så jag hoppas fler upptäcker den.

   Delete
 3. Så spännande. Kommer inte på vad det skulle vara, fast "självgångare" låter vagt bekant. Något jag inte har läst, men läst om, antagligen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har också googlat lite och beställt på bibban :-)

   Delete