Wednesday, December 13, 2017

Julkalendern: lucka 13

Lucia kommer med ljus i hår
fast inte till dem som tigger utanför din ICA
"Flickan tände en ny sticka. Strax satt hon under den vackraste julgran. Den lilla flickan sträckte upp båda sina händer mot den - och så slocknade svavelstickan. Julgranens alla ljus steg högre och högre upp tills de blev klara stjärnor. En av dem föll och gjorde en lång eldstrimma på himlen."

10 comments:

 1. "Den lilla flickan med svavelstickorna" av H.C. Andersen - ett hemskt öde fick hon. Jag hatade den sagan. Tycker en del Astrid Lindgren-sagor går i samma stil, med utsatta barn som dör.
  Har du sett min mini-mini-saga på FB? Trodde nog att du var en av dem som skulle gilla den. Jag lägger ut såna ibland (en om en häger och en om en jaguar rätt nyligen) men just denna verkade gå över huvudet på många av mina vänner.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja! Dinosauren med trädet! Den var underbar. Får ta och scrolla tillbaka i dina inlägg och leta rätt på de andra också!

   Delete
 2. Det här var ju ett väldigt aktuellt val. Hur kan någon som är uppvuxen med den här sagan tro att lösningen är att förbjuda tiggeri?

  ReplyDelete
  Replies
  1. På samma tema: http://sannasbokhylla.blogspot.be/2016/08/om-tiggeri.html

   Delete
 3. @Joelinda H. C. Andersens sagor är verkligen inte alls alltid barnvänliga. Om man inte ville se slutet som bokstavligt, att mormor hämtar barnet till sig...

  Och jo, kände igen citatet utan fusk :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koko, jag hoppas du inte uppfattade det som att jag insinuerat att du fuskar?! Har inte ens tänkt tanken. Misstänker att Sannas bildade vänkrets och bloggläsare kan långt många fler citat än vad jag kan (och vi tävlar väl ändå inte?).
   Håller med dig om Andersens sagor. Gäller ju Bröderna Grimm också, hu så hemska saker barnen råkade ut för där! Jag älskar folksagor och har larvigt många sagoböcker hemma :-) men när jag skulle läsa högt för mina egna barn då de var små så fick jag censurera ibland, just för att berättelserna var så grymma.

   Delete
  2. Joelinda: Nej, absolut inte! :-) Som du säger, vad i allsindar skulle vara poängen med att fuska, så jag uppfattar inte alls att du skulle menat det så. Jag ville bara säga att jag kände igen citatet, för att understryka vad jag sagt tidigare om klassiker inom barnlitteraturen... Kommer det något av Joyce Carol Oates, E Annie Proulx eller Hilary Mantel som du önskade tidigare så kommer jag att stå mig slätt.

   Jag minns första gången jag läste Grimms sagor i icke-barnanpassad version. Huu.

   Delete
 4. gripande, jobbade på ett stort företag, städerskorna fick inte ta en kvarts paus för att titta på Lucia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hannele: Det var verkligen småaktigt. En så fin, symbolisk tradition.

   Delete