Monday, December 11, 2017

Julkalendern: lucka 11

Kall är hjälten, 
Kall är skurken,
kylan når ända ner i pepparkaksburken
"-Ingen kommer att bli häktad mer utan att angivaren lämnar en detaljerad skriftlig redogörelse över skälen för sina misstankar. Redan det gallrar. Vidare kommer vi bara att ägna oss åt mer framträdande medsoldater. Vi får kasta hela vår uppmärksamhet på Statens säkerhet, förstår ni. Underordnade poster får finkammas någon gång i framtiden, och turen till rån, stöld och smärre privatmord kommer sist. Vi får gallra, gallra, gallra, men det gör inget, nog får vi arbete för det.
Han återtog sin vandring och brast i skratt, den korta gälla gnäggning som var så karakteristisk för Karrek.
-Ingen får lätt att slippa undan, sade han.
Just då stod han så att ljuset över lampan glittrade i hans ögon. Belyst nerifrån ser ett ansikte ofta skräckinjagande ut, och jag befann mig i en överspänd period av mitt liv. Faktum är att jag blev iskall, då jag såg skimret i hans jaguarögon - de var så kusligt nära och på samma gång så kusligt långt borta, helt utom räckhåll, vilande i sin egen kyla."
OK, rimmen är inte alltid perfekta, men de är ju ledtrådar också.

7 comments:

 1. Ryys. En svensk dystopiklassiker: Kallocain av Karin Boye. En fantastisk bok.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag älskar de där "smärre privatmorden"!

   Delete
 2. När jag läser det här tänker jag: Storebror ser dig, Kallocain, 1984, övervakning. Men jag vet inte, kan ha fel. Surt att min gissa-rätt-procent sjunker för var dag...

  ReplyDelete
 3. Ämen, vad sjutton?! NU först såg jag det inledande rimmet! Såklart att det är Kallocain isåfall :-) HA!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag är lite besviken över att inte fler i min vänskapskrets begriper hur stor ledtråd det är att jag skrivit versal efter ett kommatecken. Tur att du och jag förstår varandra, Joelinda.

   Delete
  2. Nåmen äsch - jag noterade inte alls. Det var ju fyndigt :-D

   Delete