Thursday, December 21, 2017

Julkalendern: kläckelsedagsluckan

Glad kläckelsedagI dagens julkalendergåta får du bonuspoäng om du vet vilken slags fågel som fröken har i buren i originalversionen.
"Jean (har tagit sin hatt)  Vad har ni där för slag? Vad är det?
Fröken  Det är bara min undulat! Den vill jag inte lämna!
Jean  Se så där ja! Ska vi nu ha fågelbur med! Ni är ju rasande! Släpp buren!
Fröken  Mitt enda jag tar med mig från hemmet; den enda levande varelse som håller av mig, sedan Diana blev mig otrogen! Var inte grym! Låt mig få ta den med!
Jean  Släpp buren säger jag - och tala inte så högt - Kristin hör oss!"

6 comments:

 1. Namnen gjorde det enkelt: Fröken Julie av Strindberg. En förfärlig historia, men ett intressant drama.

  ReplyDelete
 2. Där ser man, du lyckades klämma in en Strindberg! Som jag har fruktat det. Men till min stora glädje valde du den enda jag faktiskt har läst (de övriga tvingades vi tugga i oss i antologier och jag minns ingenting av dem mer än att jag aldrig tyckte om dem).
  August Strindberg och "Fröken Julie" - jag har verkligen ingen aning om vilken fågel lilla fröken hade från början men författare har en förkärlek för korpar så jag gissar på det.

  ReplyDelete
 3. Det mest sannolika vore väl en kanariefågel, men i så fall vet jag inte riktigt varför de skulle ändra det... En duva kanske? Symboliskt och bra.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag var kanske otydlig - det är min salig undulat som skulle ha haft kläckelsedag idag, så det är jag som har bytt fågelart i citatet! Till den gula huliganens ära, om det nu är en ära eftersom fågelkraken i texten hamnar på en huggkubbe sju rader senare

   Delete
  2. Ahaaaaa. Jag trodde att Strindberg själv ändrat sig från korp/papegoja/rapphöna/vit brevduva till undulat. Det är alltså DU som varit och pillat i texten, det begrep inte jag.
   Jag gissar i alla fall på korp. Men det är bergis näktergal bara för det...

   Delete
  3. Jag har googlat rätt svar nu, det var verkligen inte något jag hade kunnat gissa mig fram!

   Delete