Friday, December 1, 2017

Julkalendern: första luckan

Litterär julkalender! Ett textcitat varje dag fram till julafton. Hur många av citaten känner du igen? 

Här kommer det första:
"Jag kan ju alltid gå tillbaks ifall det blir otäckt, tänkte Lucy. Hon började gå kras-kras genom snön mot det där ljuset i skogen.
Tio minuter senare var hon framme och såg att det var en lyktstolpe. Just som hon stod och tittade på den och undrade hur det kunde komma sig att det stod en lyktstolpe mitt i en skog och funderade på vad hon nu skulle göra, hörde hon ljudet av trippande steg som kom närmare och närmare. Och strax därpå dök en mycket underlig varelse fram mellan träden och kom ut i lyktskenet.
Han var bara lite större än Lucy, och över huvudet höll han ett paraply, som var alldeles vitt av snö. Från midjan och uppåt såg han ut som en människa, men hans ben var skapade som en gets (med blank svart ragg), och istället för fötter hade han getklövar."

4 comments:

 1. Första Narnia-boken! När jag pluggade i Cambridge fanns det en äng med precis en sådan där lyktstolpe - mitt ute på ängen långt från närmsta stig. Jag är övertygad om att det var en magisk lyktstolpe men det fanns tråkmånsar som hävdade att det var för att man brukade åka skridskor på ängen förr i tiden när det fortfarande var kallt på vintrarna.

  ReplyDelete
 2. Plättlätt! "Häxan och lejonet" av C.S. Lewis. Jag har läst den säkert hundra gånger :-)

  ReplyDelete
 3. Skickar du lite läbbig belgisk choklad i form av snäckskal till den som vinner?!

  ReplyDelete
 4. @Kari: Du har rätt, tråkmånsarna har fel. Eller så låtsas de bara för att inte avslöja Narnia...

  ReplyDelete