Monday, December 18, 2017

Julkalender: lucka 18

Sällskapsspel hör julen till
Lika juligt som knäck och sill
"'Jag skulle vilja...', säger han. 'Det här låter nog fånigt.' Och han ser generad ut, fåraktig var ordet, så som män brukade se ut förr i tiden. Han är tillräckligt gammal för att minnas hur man ser ut på det sättet, och att också minnas hur tilltalande kvinnor fann det en gång i tiden. De unga känner inte till de här knepen. De har aldrig behövt använda sig av dem.
'Jag skulle gärna vilja att du spelade en omgång alfapet med mig', säger han.
Jag sitter blickstilla. Jag rör inte en min. Det är alltså detta som finns i det förbjudna rummet! Alfapet! Jag skulle vilja skratta, vråla av skratt, ramla av stolen. Detta var en gång i tiden ett spel för gamla gummor, gubbar, på somrarna eller i villor efter pensionen, att spelas när det inte gick någonting bra på TV. Eller för tonåringar, en gång i tiden, för länge, länge sedan. Mor hade ett spel, som förvarades längst in i hallgarderoben, tillsammans med julgransprydnaderna i sina pappkartonger. En gång försökte hon intressera mig för det, när jag var tretton år och förtvivlad och inte visste vad jag skulle hitta på.
Nu är det förstås en annan sak. Nu är det förbjudet, för oss. Nu är det farligt. Nu är det oanständigt. Nu är det något som han inte kan göra med Hustrun. Nu är det åtråvärt. Nu har han komprometterat sig. Det är som om han hade erbjudit mig narkotika."

5 comments:

 1. Det här vet jag bestämt att jag inte har läst tidigare. Känner inte igen en enda rad. Jag drar till med "Hundraåringen som klev ut genom fönstret" bara för att det är en gammal gubbe med i handlingen (den boken har jag för övrigt inte heller läst...).

  ReplyDelete
 2. Är det "The handmaid's tale"? Jag är ganska säker på att Alfapet är förbjudet i den boken.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aha! Det förklarar ju varför det verkar vara en framtidsskildring! Jag har boken på mitt nattduksbord och har planerat att läsa den i jul.

   Delete
 3. Jag skulle också säga The Handmaid's Tale, minns inte just den här scenen, men det förbjudna och Hustrun med stort H låter som det. Jag läste den på engelska för ganska många år sedan. Den gjorde enormt intryck på mig - Joelinda, du har en läsupplevelse framför dig! ��

  ReplyDelete