Sunday, December 3, 2017

Baby it's cold outside - snälla, låt oss slippa den

Varje år har vi en liten dust i min familj, när jag protesterar mot den vidriga julsången "Baby, it's cold outside" från 1944. Och vissa andra i familjen hävdar att de inte förstår vad problemet är.

Jo, problemet är att den handlar om en tjatvåldtäkt.

Problemet är att den handlar om en kvinnas "nej" som inte tas på allvar.

Problemet är att den utmålar bristande respekt för den andres vilja som "romantik".

Låt mig förtydliga: när någon uttryckligen säger att hen hellre riskerar att dö i lunginflammation än att umgås med dig, då är det faktiskt för länge sedan dags att sluta tjata och låta henom ringa en taxi. Ett nej är ett nej, är ett nej. Och därmed basta. 

Hur ska vi kunna förklara för pojkar och flickor att uppvaktning kräver samtycke, om vi samtidigt spelar julmusik som handlar om att hon säger NEJ NEJ NEJ och han inte bryr sig ett skvatt om det? Hur ska vi undvika framtida #metoo-kampanjer om vi samtidigt signalerar att tjat av det här slaget bara är gulligt?

Vi har ett par små flickor på tillväxt i familjen och jag önskar dem en jul där de slipper påminnas om den usla tid då sånger om tjatvåldtäkt ansågs vara en helt normal del av julmyset.

2 comments:

  1. Jag läste en intressant text om just den sången där det påpekades att när sången skrevs "skulle" en fin tjej protestera och därför är alla protesterna av typen "vad skulle mamma säga", alltså rena formalia innan hon stannar av ren fri vilja. Men tiderna har tack och lov förändrats och tjejer får lov att säga ja om de menar ja, vilket gör sången totalt omöjlig av precis den anledning du anger.

    ReplyDelete
  2. Jag hittade inte texten jag läste då för länge sedan, men här är en intressant artikel som tar upp båda tolkningarna: https://www.vox.com/identities/2016/12/19/13885552/baby-its-cold-outside-feminist-date-rape-romantic

    Men, liksom, man ska inte behöva ha en hel akademisk uppsats om 1940-talets sexualmoral för att kunna lyssna på en jullåt, så ja, det är definitivt dags att pensionera den låten.

    ReplyDelete