Wednesday, November 29, 2017

Uprooted: bästa boken 2017?

Ibland dyker den upp - boken som är så bra att det nästan inte är någon idé att läsa fler böcker det året.

Som Naomi Noviks underbara, fantastiska, storslagna, feministiska, överraskande och beroendeframkallande saga Uprooted. Sannolikt den bästa boken i min läslista för 2017, eventuellt med god marginal, och då har jag ändå läst både Golden boy och Den sovande och sländan i år.

Agnieszka växer upp i en vacker dal i skuggan av en förtrollad skog. I dalen finns också en trollkarl som var tionde år väljer ut en flicka som får tjäna som piga i hans låsta slott - flickan kommer aldrig tillbaka till sin by mer. Agnieszka är en tovig, klumpig och ständigt smutsig flicka som helst springer i kanten av den farliga skogen, klättrar i träd och plockar björnbär i taggsnåren. Därför blir alla förvånade när trollkarlen väljer just henne - han brukar ju ta de vackra flickorna.

Sedan börjar sagan, och vilken saga. Den böljar fram och tillbaka mellan strider, kärlek, monster och ihåliga drottningar, det är fantastiskt språk och en hel del tvärvändningar och klurigheter. Jag älskar det!

Med en (en? många!) stark och obändig hjältinna som tar för sig, även av sex, men som aldrig ger bort sig själv.

Läs den!

1 comment:

  1. Ja, jag tyckte också mycket om den boken! Jag gillar Naomi Novik överlag, men hennes Temeraireböcker blev lite tråkigare efter hand (ofta ett problem med bokserier).
    När det gäller just den här boken blev jag lite besviken över att det som verkade kunna bli ett lesbiskt förhållande aldrig utvecklades åt det hållet, men annars sögs jag verkligen in av historien. Inte minst beskrivningen av själva magin, som jag tyckte var väl genomtänkt och fascinerande.

    ReplyDelete