Monday, October 30, 2017

Tematrio: rädsla

Lyran har halloweenfeeling och sätter "rädsla" som veckans tema - tre böcker som verkligen skrämt dig?

Som knappt tonåring läste jag Roald Dahls urläskiga skräcknovell Pig om en pojke som hamnar på något slags studiebesök på ett slakteri... Jag hade förskräckliga mardrömmar under lång tid men det betydde naturligtvis inte att jag slutade läsa Roald Dahl. Tvärtom.

Jag ska precis börja på något som verkar mycket skrämmande: Arlie Russell Hochschilds Strangers in their own land. En sociologisk undersökning av Donald-Trump-väljare i amerikanska södern. Återkommer i frågan.

I genren psykologisk thriller ligger Gillian Flynn väldigt bra till. Jag läste Mörka platser som är riktigt, riktigt otäck. Gone girl har jag inte läst, däremot sett som film, och den är ruggig den med.

Och ett bonusexempel som visserligen är lite läskigt i sig själv men som framför allt handlar om rädsla: Erik Helmerson, Den onödige mannen. Om dagens medelålders män som går omkring och är så rädda, men som känner sig tvingade att dölja det för att inte tappa ansiktet. Stackars, stackars drullar.

12 comments:

 1. Minns inte vad boken hette jag läste av Flynn. Den onödige mannen av Helmerson gillade jag liksom hans andra två böcker som jag har läst.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tyckte Helmerson var intressant, det är så sällan någon benar i mansbilden idag.

   Delete
 2. Flynns böcker har jag kvar att se fram emot. Verkar spännande!

  ReplyDelete
 3. Mörka platser finns oläst i min hylla. Helmersons bok måste jag läsa. tack för tipset!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kan vara bra att ha en kattunge till hands efter Gillian Flynn, eller något annat som gör en glad igen... Mycket spännande!

   Delete
 4. Har inte läst någon av böckerna i din trio.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänk så många böcker folk har skrivit!

   Delete
 5. Usch ja, Roald Dahl. Minns framförallt tv-filmatiseringarna av hans berättelser.

  ReplyDelete
 6. Gillian Flynns böcker är spännande.

  ReplyDelete