Monday, October 23, 2017

Tematrio: #metoo

#MeToo-kampanjen har verkligen gått fram som en tsunami, jag hoppas den kommer att göra skillnad på lång sikt och inte bara de här få veckorna. Det passar i vilket fall utmärkt att detta är temat också för veckans trio hos Lyran: sexuellt våld, kränkningar och trakasserier.

När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall är en av de mest uppslitande berättelser jag har läst. Om våldtäkt inom äktenskapet i ett dåtida samhälle där alla runt omkring vet, men alla blundar, för det är ju ändå hans "rätt". Sa jag dåtida? Ja, det skulle en ju önska...

Oförmågan att förstå att allt utom ett tydligt ja betyder NEJ är också grundintrigen i Samuel Richardsons Pamela; or, virtue rewarded från 1740 som jag passande nog råkar läsa just nu. En rik herreman blir så betuttad i sin husa att han känner sig tvingad att kidnappa henne och trakassera henne å det grövsta för att försöka få henne till sin älskarinna. Men dygdiga Pamela värjer sig och gör motstånd för hon är minsann inte den som lägger sig med folk ogift.

Så skulle jag också vilja slå ett slag för Majgull Axelssons Slumpvandring om tre kvinnor i olika tider. Där finns en scen som jag funderat mycket på och som fick mig att reagera mycket när jag läste den: en beskrivning av en våldtäkt i gråzonen. Ett tonårigt par, där hon inte egentligen är så intresserad men hon har ingen annanstans att ta vägen. Hon säger ja ena gången och känner därför inte att hon "kan" säga nej ett par timmar senare, fast att hon ju faktiskt inte vill! Hon går med på det av artighet och för att det blir så krångligt att ställa till stort problem och eftersom hon är rädd för konsekvenserna. En situation som jag tror många känner igen, som inte alltid är ett direkt övergrepp men som absolut inte är okej, egentligen. Och det grundar sig i pojkars upplevda "rätt" till tjejers kroppar, där en starkare samtyckeskultur skulle göra all skillnad i världen.

Slumpvandring handlar om så mycket annat också, det är en utmärkt roman. Läs den!

10 comments:

 1. Jag har inte läst någon av dina men Majgull verkar vara ett het tips.

  ReplyDelete
 2. Ingen jag läst, mest intresserad blir jag nog av Majgull Axelssons bok.

  ReplyDelete
 3. bra böcker jag inte läst, bara läst om.

  ReplyDelete
 4. Jag gillar ju Axelsson, så hennes bok ska jag läsa (när jag bara har klarat av jättehögen vid sängen!). Hon skriver så man lätt lever sig in i berättelsen.

  ReplyDelete
 5. har läst Thorvall och Axelsson och nu känner jag att jag borde ha läst Pamela. brukar ju hålla koll på klassikerna. det finns mycket att göra

  ReplyDelete
 6. Slumpvandring verkar intressant. Och en sån intresseväckande titel!

  ReplyDelete
 7. Slumpvandring köpte jag på second hand tidigare i år, får läsa den snart.

  ReplyDelete
 8. Nu påminde du mig om en bok som verkligen borde finnas med hos ALLA i den här veckans tematrio: Majgull Axelssons "Rosario är död". Så gruvlig, så sann. Borde vara varje människas plikt att läsa den. Men jag kom inte ihåg den jag heller. Konstigt nog.

  ReplyDelete
 9. Thorvalls bok tycker jag f ö är riktigt bra.

  ReplyDelete
 10. Jag har inte läst någon av dessa, men blir nyfiken på dem alla.

  ReplyDelete