Monday, October 2, 2017

Tematrio: gummor och tanter

Måndagkväll och tematrio: böcker med skildringar av äldre. Lyran säger "tanter och farbröder" men här blir det faktiskt gummor för hela slanten.

Just nu läser jag Det blödande hjärtat av Andrew Taylor, där centralintrigen är en äldre dam som blivit gruvligen sol-och-vårad. Och kanske mördad. Det för tankarna också till Sándor Márais Eszters arv som går på samma tema. Gamla damer som blir illa behandlade är nästan lika illa som våld mot djur.

Tanter som är riktiga, komplexa människor och inte bara stereotypa gullemormödrar finns också i alla Elsie Johanssons böcker. Läs till exempel Sin ensamma kropp om äldre kvinnors skamfyllda sexualitet och hur svårt det kan vara att bejaka den på skrynkligare dar.

Men för att lätta upp kan mormorstanten faktiskt behövas, hon också. När jag var liten älskade jag Tant Mittiprick av Betty MacDonald, en amerikansk barnbok om en dam någonstans mittemellan Pippi Långstrump och Mary Poppins. Med helt egna lösningar på barns problem, boende i ett uppochnervänt hus.

Leve tanten, hon leve!

19 comments:

 1. Det blödande hjärtat har jag läst för ett antal år sedan.

  ReplyDelete
 2. Åh, Tant Mittiprick minns jag från min barndom!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Och tack vare att jag googlade henne för denna tematrio har jag nu gjort kopplingen att det är hon som är Mrs Piggle-wiggle i Jasper Ffordes bokvärldsböcker!

   Delete
 3. Sin ensamma kropp hade jag i min trio också. Gillar Elsie Johansson!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Allt hon skriver är bra. Och det mesta till och med fantastiskt.

   Delete
 4. Det blödande hjärtat har jag läst för flera år sedan. Elsie Johanssons bok är så bra. Tant Mittiprick har jag missat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mittiprick-böckerna är rara barnböcker, vet förstås inte om de håller fortfarande.

   Delete
 5. Tant Mittiprick har jag tyvärr inte hört om, hon låter trevlig.

  ReplyDelete
 6. Jag har missat alla dina böcker... men det är onekligen en tanke som smyger sig på mig allt oftare: är man värd lika mycket när man är sextio som när man är trettio? Femtio som när man är åttio? Det är så påtagligt när jag hör folk berätta om hur de väljs bort pga ålder. Senast häromdagen hörde jag en ung man (med viss makt) säga "vi måste få in fler yngre, få in nytt blod i teamet, bort med de gamla sköldpaddorna" och syftade på folk i 45-55-årsåldern.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Men vad tusan! Min erfarenhet är att de yngsta nya medarbetarna ofta verkar så pigga och raska ffa för att de inte törs gå hem i tid utan tror att de måste bevisa sig genom att sitta av många övertidstimmar. Medan vi med erfarenhet har slutat med den dumheten. Och övertidstimmarna slår aldrig erfarenhet, det är kortsiktigt och dumt tänkt att försöka "bli av med sköldpaddorna" istället för att värna dem och dra nytta av dem.

   Delete
 7. Tant Mittiprick låter som någon man bör bekanta sig med. Tack för tips!

  ReplyDelete
 8. Tant Mittiprick lät skoj tycker jag. Henne har jag helt missat. Ogillar också då gamla damer blir illa behandlade. Absolut lika dåligt som illa behandlade djur. Om man nu kan göra en sån jämförelse. ;)

  ReplyDelete
 9. Har inte läst någon av dessa. Tack för tipsen.

  ReplyDelete
 10. Låter som jätteintressanta förslag!

  ReplyDelete