Monday, September 25, 2017

Tematrio: starka känslor

Lyrans tematrio handlar om starka känslor. Hur ska det tolkas? Känslor i titeln? Böcker om någon som känner starkt? Jag väljer att plocka tre böcker som väckte starka känslor hos mig själv och hoppas att det funkar.

En bok som gjorde mig fruktansvärt arg, upprörd och frustrerad var Lila hibiskus av 2016 års riktiga nobelpristagare, Chimamanda Ngozi Adichie. Det här är en jättebra bok! Men ack så hemskt tema. Religiös patriark misshandlar sina barn och sin fru i Guds namn. Eländes elände.

Lean in av superkvinnan Sheryl Sandberg fick mig istället att vilja kavla upp ärmarna och ge mig ut på karriärsjakt. Kvinnor kan! Sandberg är så otroligt smart och inspirerande. Även om en del av kämpaglöden brann ut redan efter en vecka så finns där fortfarande en varm kärna kvar. Och så är det en så bra bok för oss yrkeskvinnor att bonda kring för att stötta varandra. Ta plats vid bordet! Kräv din rätt! Luta inåt, inte utåt!

Och slutligen, en hel annan typ av känslor, nämligen hysterisk glädje och okontrollerbara fnissattacker: The Eyre Affair är en av de mest underbara böcker jag har läst. Välkommen till boknördshimmeln! Jasper Fforde är min idol.

19 comments:

 1. Jasper Fforde har jag hört talas om men aldrig testat. Boknördshimmel låter ju verkligen som nåt för mig :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. De är fullständigt galna, en genre helt för sig själv

   Delete
 2. Hysterisk glädje låter bra, den ska jag lägga på minnet.

  ReplyDelete
 3. Lila hibiskus verkligen en stark bok som väcker många känslor

  ReplyDelete
 4. The Eyre affair måste ju vara Var är Jane Eyre? Jag bröt ihop när en av karaktärerna hette Paige Turner :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja precis! Den är det. Däremot verkar det vara så oerhört larvigt att de slutade översätta till svenska efter den första. Han har ju skrivit ett par andra serier också som är lika bra de.

   Delete
 5. nu blev jag riktigt nyfiken och bara måste läsa The Eyre Affair. Lila hibiskus har jag läst. den var bra, men jag tyckte att En halv gul sol var snäppet bättre ändå.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En halv gul sol är en mer mogen roman, det håller jag med om. Lila hibiskus är väl hennes debut?

   Delete
 6. Lila hibiskus var väldigt bra med många känslor.
  Lean in ligger i bokhyllan den sista är helt ny för mig.

  ReplyDelete
 7. Lila Hibiskus finns oläst i bokhyllan, de två andra känner jag inte till.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Den är värd att plocka ur hyllan! Ngozi Adiche for President.

   Delete
 8. Jag har inte läst någon av dem, men tänker att Sandbergs bok skulle kunna vara något för min Mastermindgrupp. Jag minns inte längre varför vi kallas oss för Masterminds, men vi är ett gäng egenföretagande kvinnor som peppar varann - och en stor del av gruppen är engelskspråkiga "ex-pats". Tack för tips!

  ReplyDelete
 9. Lila hibiskus är en otroligt stark bok.

  ReplyDelete
 10. Lila hibiskus är bra och upprörande. Inte min favorit bland Adichies böcker (det är Det där som nästan kväver dig) men bra.

  ReplyDelete
 11. Skulle gärna vilja läsa något av Adichie, men vad vet jag inte. Fforde får jag nog ta o kolla upp också, hysterisk glädje känns ju rätt eftersträvansvärt. :D

  ReplyDelete