Monday, September 11, 2017

Tematrio: HBTQ-läsning

Lyran har varit på Värmlandspride och håller därför HBTQ-tema i veckans trio. Men det får nog allt bli fyra titlar, annars går det ju inte ihop...

H: Edward Louis, Att göra sig kvitt Eddy Bellegueule. Sorgliga uppväxtskildringar med komma-ut-tema trodde en kanske skulle höra till det förflutna. Tyvärr inte. Den som är född i fel område eller i fel slags samhälle har det fortfarande eländigt tufft, som Edward Louis beskriver i sin gripande debutroman.

B: Alice Walker, Purpurfärgen. En feministklassiker! En ung svart flicka säljs som slav/hustru (har ju ofta i historien gått på ett ut) men hon finner en väg och en kärleksrelation som räddar hennes liv. Det slutar med byxor.

T: Mehmet Murat Somers härligt rafflande deckarserie börjar med Profetmorden. En fantastiskt sexig nattklubbsdrottning i Istanbul tvingas rycka in när polisen vägrar försöka lösa morden på prostituerade transkvinnor. En mycket oväntad miljö för en deckare - jag älskar det.

Q: Maggie Nelson, Argonauterna är udda läsning: en självbiografi om Nelsons förhållande med en person av flytande könstillhörighet. Kanske inte den mest välskrivna biografin någonsin, men väldigt intressant att behöva utmana sin egen hjärna genom att tänka icke-binärt.

Massor med mer HBTQ-tema hittar du också här. Trevlig läsning och Happy Pride!

19 comments:

 1. Purpurfärgen låter intressant. Måste dock ha varit ovanligt att ägaren till en svart slavinna i USA gifte sig med henne.

  ReplyDelete
 2. Hur kunde jag glömma Somers serie! Jag älskar den också!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så mycket livsglädje! Och så oväntade scener!

   Delete
 3. Profetmorden blir jag verkligen nyfiken på. tack för tips!

  ReplyDelete
 4. Purpurfärgen passar ju bra här. Längesen jag läste den men det är ju en bok som är svår att glömma.

  ReplyDelete
 5. Argonauterna är jag nyfiken på. Men lite kluven.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, det är jag också efter att jag läst den.

   Delete
 6. Funderar på boken av Edward Louis. Och Purpurfärgen är ju omtalad. Har läst de två första av Mehmet Murat Somers deckarserie, men fastnade inte alls, tyckte inte de höll som deckare.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Louis är lättläst också, förutom de hemska passagerna.

   Delete
 7. Purpurfärgen! Den kom jag inte ihåg!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är det som är så bra med triorna, en blir påmind om bra titlar av alla andra!

   Delete
 8. Snyggt upplagt! Gillas verkligen! Argonauterna och Purpurfärgen ligger på läslistan, men de andra två har jag faktiskt inte hört talas om. Tack för tipsen!

  ReplyDelete