Sunday, August 13, 2017

Sipseys kokospaj

Ur Stekta gröna tomater på Whistle Stop café plockade jag det här efterrättsreceptet för ett bokbak. Sipsey är den lilla svarta kvinnan som hjälper Ruth och Idgie på caféet - hon som lagar all mat och som tar hand om Buddy junior. Sipsey har särskilt bra hand med gjutjärnsstekpannorna...
Sipseys kokospaj

Pajskal
125g smör
3dl mjöl
1 ägg

Kokoskräm
3 äggulor
1 dl socker
1 krm salt
2,5 msk maizena
1 msk smält smör
5 dl kokhet mjölk
2,5 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rom (valfritt)

Maräng
3 äggvitor
1 msk socker

Hacka ihop pajdegen och låt vila i kylskåp en halvtimme innan förgräddning, ca 15-20 minuter i 200 grader.

Vispa äggulor, socker, salt och maizena. Vänd ner det smälta smöret. Vispa ner äggsmeten i kastrullen med den precis uppkokade mjölken. Flytta kastrullen till ett vattenbad (kokande) och fortsätt vispa tills smeten tjocknar. Blanda då ner kokosflingorna, vaniljsocker och eventuell sprit. Häll smeten i pajskalet.

Hårdvispa äggvitor och socker till en marängsmet och bre på toppen av pajen.

Grädda i ugn ca 20 minuter, 150 graders värme.
Recension:
Frasigt pajskal med krämigt innehåll och fluffig maräng på toppen. Sött och lite annorlunda. Go Sipsey!

1 comment: