Sunday, July 30, 2017

Harry Potters sirapspaj: ett bokbak

Vissa somliga *host* har läst HarryP-serien lite fler gånger än strikt taget nödvändigt och funderar en del på bakgrundsdetaljerna.

Till exempel den där treacle-tarten som är Harrys favorit i efterrättsbuffén på Hogwarts. Vad är egentligen en treacle tart?

Finns bara ett sätt att angripa frågan. Här måste testas.

Sagt och gjort, här kommer receptet, egenhändigt knyckt och översatt från en BBC-sida (och de borde ju veta):

Treacle tart (sirapspaj)
Botten:
Drygt 3,5dl mjöl
110g smör
1 ägg

Fyllning:
Drygt 3dl sirap
50g brödsmulor (ca 1 brödskiva, lätt rostad och hackad/smulad)
En näve skalad och hackad mandel
En nypa malen ingefära
Finrivet skal av 1 citron
2 tsk citronjuice

Gör så här:
Smula ihop smör och mjöl till finfördelade gryn. Knåda in ägget till en slät pajdeg. Tryck ut degen i en pajform, ca 23cm i diameter. Nagga med en gaffel och låt vila i kylskåp ca 30 minuter.

Grädda pajskalet i 190 grader, ca 15-20 minuter. Tyng gärna ner genom att lägga bakplåtspapper och en mindre form/skål ovanpå degen så håller den sig tunn och fin. Ta i så fall bort tyngden de sista fem minuterna så skalet får svagt gyllenbrun färg.

Blanda ingredienserna till fyllningen och häll smeten i det varma pajskalet. Grädda ytterligare 30 minuter.

Serveras ljummen med vispad grädde.

Recension:
Mr och Mrs Granger skulle nog ha en hel del professionella åsikter om det här gofikat. En slags kolapaj, där huvudingrediensen är sirap... Men citronen och ingefäran väger faktiskt upp sötman på ett bra sätt. Med starkt kaffe och en klick grädde till är det en utmärkt efterrätt. Harry får godkänt.

2 comments:

  1. Men vad kul att du testade! Jag har själv bjudit min bokklubb på engelsk afton apropå ett engelskt tema vi hade. Då valde jag att göra drottningens cucumber sandwiches och Pim´s enligt ett recept från BBC. Likaså fish´n´chips. Till avslutning hade vi sticky toffee pudding, också med recept från BBC Good Food. Jätteroligt! Kul att du testade att baka ett äkta Harry Potter-recept :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja! Och så är det en sån bra ursäkt: jag MÅSTE baka och äta den här kakan, för LITTERATUREN kräver det!

      Delete