Thursday, June 29, 2017

Komedi eller tragedi?

Bloggen bjöd in två experter - det är dags att äntligen reda ut om manuset till Brexit-soppan i Storbritannien är tänkt som tragedi eller komedi.

Bloggen: Välkomna, Jago och Tartuffe! Så bra att ni kunde komma och förklara det hela.

Jago: Tack! Men varför har du bjudit in den där Tartuffe? Komedianter har ju inget med saken att göra.

Bloggen: Så du tycker alltså att det är en tragedi?

Jago: Solklart fall! Jag har själv suttit som rådgivare åt både Cameron, Farage, Johnson och May. Det här är en uppenbar tragedi enligt klassiska fem akter. Härskaren försöker ett trick men blir själv lurad och hans motståndare knivar ner honom. Maktstrid uppstår. Den nya tyrannen får hybris och vill säkra sin egen makt men faller på samma grepp som sin föregångare. Alla hugger varandra i ryggen. Imperiet rasar. Härligt!

Tartuffe: Nej, nej, nej.

Bloggen: Men du Tartuffe, du håller inte med?

Tartuffe: Absolut inte! Det är ju jag som är rådgivare åt Cameron och May. Använd den där gulhåriga clownen! Sa jag till Cameron. Han har komedipotential, sa jag. Och titta så bra det blev. De springer in och ut genom dörrar på äkta farsmanér. De druttar på ändan och misslyckas med allt de tar sig till. Jag skrattar så tårarna rinner, där jag sitter på Mays vänstra axel.

Jago: Barbar!

Tartuffe: Tönt!

Jago: Storbritannien blöder! De mäktiga faller! Den rasande pöbeln väntar på tillfälle att storma slottet! Det är storslagen tragedi. Alla kommer att dö på slutet.

Tartuffe: Du begriper ju inte absurd satir. Ingen kan väl ta den här cirkusen på allvar. Några kanske dör på slutet - men framför allt kommer May att kliva på en kratta, få en paj i ansiktet och därefter sparkas ut på gatan med en välriktad fot rakt i rumpan. Kom ihåg var du hörde det först.

Bloggen: Om Theresa May har er båda till rådgivare är det ju inte konstigt att allt är kalabalik där borta. England är förlorat.

4 comments:

 1. Det här hade ju varit väldigt roligt om det inte hade varit sant...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Detta är en tragikomisk blogg. Den väjer inte för de svåra ämnena... ;)

   Delete
  2. Kari - dina ord är början på en mycket bra artikel... http://www.derbund.ch/ausland/standard/Lachnummer-Europas/story/29320034

   Sanna - har just läst klart En rasande eld av Andreas Norman. Hade svårt att lämna ifrån mig boken. Har inte hittat den bland dina recensioner, så kanske av intresse. Finns för en billig peng här... https://www.bokborsen.se/view/Norman-Andreas/En-Rasande-Eld/6153265

   Delete
  3. Åhå! tack för tipset Natasha!

   Delete