Monday, June 26, 2017

Älskade - en spökhistoria

Toni Morrisons Beloved är en mycket läsvärd roman. Viktig, intressant, hög spänningsfaktor.

Den handlar om Sethe, en svart kvinna som med sina barn lyckats fly från sin slavägare i södra USA. Det är artonhundratal, slavfrågan är högst aktuell och omstridd och färgade behandlas som djur - eller värre. Sethe hade fyra barn men ett dog som spädbarn och spökar nu i deras skrangliga hus i friheten. Spöket har tvingat de två sönerna på flykt och bara den artonåriga dottern Denver är kvar hos mamman. Tills en dag en man från det förflutna kommer och ställer allt på ända.

Det finns mycket att fundera på i den här boken. Till exempel mammarollen. Sethe har ett trauma som påminner om Sophies i Sophies valMen till skillnad från Sophie kan Sethe inte unna sig privilegiet av ett sammanbrott - hon lever i en mycket hårdare tid, personliga kriser är en lyx det inte finns utrymme för.

Jag klurade också på om det är en feministisk berättelse eller inte. Den skildrar  ju de särskilda svårigheter som de svarta kvinnorna genomled i södern. Övergreppen, synen på dem som avelsdjur (hej, Tjänarinnans berättelse!), deras roll i frihetskampen. Men det feministiska är ett stråk av många, romanen är så oerhört rik och handlar framför allt om slaveri, frihet och fattigdom.

Den är så rik så det finns garanterat något för alla i den. Läs Toni Morrison!


Hundskadeindex: spöket är dum mot hunden.

2 comments:

  1. Läste den när jag var ung vuxen, nyss flyttat hemifrån, minns att jag gillade den men att den inte var alldeles enkel. Möjligen kan det ha spelat roll att jag har den på engelska - eller så är Morrison inte helt lättläst. Tror den filmatiserades med Oprah Winfrey i huvudrollen, men jag kan ha fel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Håller med, den är inte helt enkel! Dels är den lite slingrigt berättad och mycket som bara skrivs mellan raderna, dels är språket lite lurigt med mycket sydstatsdialekt. Men bra!

      Delete