Monday, May 22, 2017

Tematrio: mammor

Veckans tematriotema är mammor. I en tidigare trio på samma tema nämnde jag Medea, Kristina från Duvemåla och två cyklande mammor i Chris Cleaves Gold.

Så vad ska jag dra till med nu då?

Sophies val av William Styron ligger just nu vid sängkanten för omläsning - ännu en av alla böcker jag inte över huvud taget minns att jag har läst. Men vad huvudkaraktären Sophie fick göra för val i Auschwitz vet väl alla vid det här laget.

Mycket gladare och roligare är det i Bang om Bang av Bang och Ruffa Alving. Ruffa växte upp med två mödrar varav den ena nog höll Sveriges vassaste kåseripenna, förutom hennes fantastiska journalistiska insatser.

Till slut tipsar jag också om fina Ta hand om min mor av Kyung-Shook Shin. Om en mamma som tröttnat på att vara familjens osynliga och otackade projektledare och helt sonika försvinner. Familjen går omedelbart i kras.

12 comments:

 1. Alving var en tuff ensamstående mamma.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, fast hon var ju inte särskilt ensamstående

   Delete
 2. Jag har inte läst Sophies val, men sett filmen med Marilyn Streep i huvudrollen. Scenen där hon tvingas göra sitt val dyker upp då och då i mina tankar. Oförglömligt!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har inte sett filmen, men min pocketupplaga har just Meryl Streep på bild på framsidan!

   Delete
 3. Sophies val är, för mig, en bok som jag läst och omöjligt kan glömma - märkligt att den fungerade helt tvärtom för dig. Helt horribelt att behöva göra hennes val, för övrigt.

  Den koreanska "Ta hand om min mor" hör till de bättre böckerna jag läst de senaste åren. Jag tyckte mycket om beskrivningarna av både nutid och det förgångna.

  Bang däremot känner jag knappt till alls och Ruffa (vilket hundnamn!) har jag inte hört talas om.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag började läsa den igår och lutar nu åt att jag faktiskt inte alls har läst den själv utan bara har hört min mamma prata om den väldigt mycket. Möjligen att jag började på den ngn gång för mycket, mycket länge sedan men inte fullföljde. Känner i alla fall inte alls igen handlingen hittills!

   Delete
 4. Sophies val är hjärtslitande. den kommer jag aldrig att läsa om. Ruffa Alving hade två skärpta mammor. Ta hand om min mor tyckte jag också väldigt mycket om

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruffa har ju också ett fantastiskt namn (eller iaf smeknamn)

   Delete
 5. Sophies val är den enda jag läst av dina tre böcker.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det finns massor med bra Bang-samlingar att komma över, de är bra sommarläsning allihop!

   Delete
 6. Den sistnämnda finns i bokhyllan.

  ReplyDelete
 7. Nya böcker för mig, tack för tips!

  ReplyDelete