Monday, May 8, 2017

Tematrio: flickor

Dags för tematrio på temat flickor

Jeanette Winterson skriver om en flickas uppväxt i fina självbiografiska Oranges is not the only fruit. Om att gå från liten till stor flicka i ett religiöst hem med en psykiskt sjuk adoptivmamma. Aj, aj. Och å så bra.

Pride and prejudice av geniala Jane Austen handlar om ett problem som drabbade många flickor förr i tiden, nämligen otyget med fideikommiss. Det vill säga: att flickor sattes på bar backe för att bara en äldste son kunde ärva landet och godset. Flickorna skulle istället giftas bort som en slags handelsvaror - det var deras i princip enda chans till försörjning. Austen beskriver detta med oefterhärmelig humor och skärpa.

Oförglömliga är också de märkliga flickorna (flickan?) i Mare Kandres poetiska Bübins unge. Måste läsas! Alldeles, alldeles egen.

10 comments:

 1. Det finns annan frukt än apelsiner är inte alls dum!

  ReplyDelete
 2. Winterson går som radioföljetong just nu. Ulla Skoog läser. hon ger röst åt modern på ett helt underbart sätt. förstår att jag måste läsa Kandre

  ReplyDelete
 3. den tredje är ny för mej, Winterson gillar jag

  ReplyDelete
 4. Mare Kandre är väl lite oförtjänt bortglömd?

  ReplyDelete
 5. Winterson ska jag läsa. Austen tycker jag om på film. Pride och Prejudice med Kiera Knightley är en favorit.

  ReplyDelete
 6. Läst Austen (men bara den titeln). Sista boken i trion kände jag alls inte till, tack för tips.

  ReplyDelete
 7. Har inte läst någon av dina böcker. Den enda som jag har i bokhyllan är Jane Austens bok.

  ReplyDelete
 8. Jag har precis läst en novellsamling som heter "Difficult Women". Ovanligt lättläst och engagerande för att vara en novellsamling (säger hon som ibland hinner läser flera noveller innan hon fattar att det är olika huvudpersoner) men väldigt våldsam.

  ReplyDelete
 9. Winterson vill jag väldigt gärna läsa mer av. =)

  ReplyDelete