Tuesday, May 9, 2017

Europadagen

Glad Europadag!

Om du också tror att samarbete är bättre än att var och en armbågar sig fram för sig själv, då är du nog lika glad som jag över valresultatet i Frankrike i söndags.

Det finns många som tycker en massa saker om EU, vilket är lite lustigt eftersom vi inte håller på och tycker för och emot någon annan nivå inom offentlig förvaltning (okej, landstinget kanske). Det är ju nämligen det EU är, en offentlig förvaltningsnivå. Inget annat.

Om vi inte vill sitta och sura instängda i vårt eget lilla hörn och konsumera enbart det som odlas och produceras här i Sverige behöver vi nämligen samarbeta med andra länder. Vi vill ju att människor och varor ska kunna korsa gränser smidigt och säkert. Och sjukdomar, kriminella och miljöproblem stannar inte heller vid landsgränsen - enda chansen att bekämpa dem är att vi också krokar arm och hjälps åt över gränserna. Det samarbetet har vi organiserat i form av Europeiska Unionen.

Det mesta som EU gör för oss alla lägger vi inte ens märke till, vi tar det bara för givet. Vi tror att det är självklart att vi kan resa och handla så enkelt och billigt som vi gör. Att det finns gemensamma konsumentskydd och säkerhetsregler som gör att vi kan lita på att varorna vi köper är av rimlig kvalitet. Att företag inte längre behöver tjugosju olika blanketter för att transportera sakerna vi vill köpa kors och tvärs genom Europa. Men det här är ju inte alls självklart - det är resultatet av långt och hårt samarbete mellan de europeiska tjänstemän som bara skälls för eurokrater och aldrig får ett tack.

Att inte alla problem är lösta? Nej, det är väl ingen som hade förväntat sig det. Gemensam problemlösning är jättesvårt. Försök själv att få tjugosju envisa medlemsländer att enas på en kaffekvart. Mycket går inte ens att lösa på EU-nivå eftersom EU inte har befogenhet att ta itu med vissa saker – migrationsfrågan är ett bra exempel. Att påstå att EU är misslyckat för att man inte löst migrationskrisen är som att vilja avskaffa kommunerna för att de inte tagit bort värnskatten.

Den som vill avskaffa EU bör först förklara på ett övertygande sätt vad vi ska ha istället. Jag väntar med spänning.

Under tiden tänker jag fira Europadagen med flaggan i topp, fylld av tacksamhet över det som Europasamarbetet åstadkommer för oss alla.

4 comments:

  1. Satt just och undrade varför bussarna flaggade. Nu vet jag, tack!

    ReplyDelete
  2. Det jag är mest tacksam över är att samarbetet förhindrat ett nytt storkrig i Europa. Och att inte valet resulterade i att Frankrike fick en fascistisk president.

    ReplyDelete