Friday, May 26, 2017

En dag i en neurokirurgs liv

Ian McEwan är en skicklig författare, inte tu tal om saken. Jag läste om Lördag ur hyllan eftersom jag inte mindes något av den och McEwan ju ändå är så lättläst.

Den handlar om en dag i en neurokirurgs liv. Henry Perowne är en lång, kåt, squashspelande kirurg med dåliga knän och en alldeles för flådig bil. Han hamnar i en knepig situation med några råskinn som vill mucka gräl - och som inte ger sig på första försöket.

Det är ett imponerande kompakt informationsflöde - så mycket intryck och berättande i en så kort bok. Det är snyggt gjort, författaren kan hantverket! Men allra mest är detta tyvärr en orgie i research. McEwan har gottat ner sig i detaljer i hjärnkirurgi och använder sig av allt han har läst - först är det intressant men så småningom blir det alldeles för mycket skallborrar och hjärnaneurysmer för min smak.

Ett av sidospåren är förresten tänkvärt utan att författaren antagligen menade det: huvudpersonen har svårt att acceptera att dottern har en älskare - han tänker på dottern som skändad. Hederskulturstänk! Alla som tror att vår "västerländska" kultur inte är präglad av hederseländet bör tänka om, vi har långt kvar att gå vi också så länge manliga karaktärer kan beskrivas så här utan att någon höjer på ögonbrynen.

Inte McEwans bästa.

2 comments:

  1. Jag har varit tvungen att avvakta med att svara, för jag tänkte att det är märkligt att vi skulle uppfatta denna roman så olika. Själv tycker jag den är otroligt bra och att McEwan är lysande när han lyckas klämma in så mycket tänkvärt på så få sidor. Inte störde jag mig på det där med hjärnkirurgin alls! Jag tyckte det var spännande med teman kring demokrati, frihet, terrorism, krig. Tja, nu är det tio år sedan jag läste den så jag KAN minnas fel - men känslan är att det här var en riktigt bra bok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Han är lysande vad gäller berättarkonsten och det där med att klämma in ofattbart mycket på få sidor! Men jag gillade inte huvudpersonen alls - en dryg och lite irriterande gubbe... Kanske hade jag blivit mer intresserad av skallbenssågarna med en mer sympatisk huvudkaraktär? Jag gillar annat av McEwan mer!

      Delete