Friday, April 14, 2017

Sigrid Undsets Jenny

Vad ska en säga om Sigrid Undsets Jenny? Så sorglig, så tragisk.

Norska konstnären Jenny bor med en väninna i Rom och målar vackra tavlor. Väninnan flörtar och svärmar med allehanda män men Jenny håller sig på sin kant. Så blir hon antastad av en ung norrman som tjatar på henne tills hon försöker intala sig själv att hon kanske ändå är lite kär i honom, det vore ju praktiskt och trevligt att ha någon och hon börjar ju bli så gammal (28).

Hon blir naturligtvis olycklig, men han fortsätter tjata och pressa henne varje gång hon försöker få lite frihet tillbaka. Till slut spricker äntligen förhållandet men Jenny hamnar istället i klorna på någon som sysslar med en annan typ av känslomässig utpressning mot henne. Hon lyckas mer eller mindre slita sig loss och lever olyckligt i utlandsexil en period tills den förste pojkvännen hittar henne igen. Jenny utsätts för en hänsynslös våldtäkt varpå hon tar livet av sig.

Det handlar om kärleken, eller rättare sagt om kraven och pressen som har gjort att kvinnor genom tiderna ställt upp på så mycket dumt i kärlekens namn. Sigrid Undset väjer inte för det knepiga och komplexa. Stackars, stackars Jenny.

1 comment: