Monday, March 20, 2017

Tematrio: vårtecken

Lyran struntar i böckerna och frågar idag efter tre vårtecken vi sett.

Vårtecken, det vete tusan. Idag snöade det hos oss. Fake weather. Sad.

Men visst, tranorna har just återvänt, tussilagon blommar och en hel flock med flugor surrar förvirrat runt komposten i trädgården.

Och apropå det, på Tranans förlag kan man köpa Chinua Abebe, Allt går sönder, ett nigerianskt perspektiv på när de europeiska missionärerna började ställa till storskaligt elände i Afrika.

Tussilago Farfara är det latinska namnet på den lilla gula blomman, det kanske för tankarna till Barack Obamas intressanta självbiografi Min far hade en dröm. Tänk, när USA hade en intellektuell och skrivkunnig president istället för en despotisk treåring! Det var tider det. Läs boken, den är mycket välskriven.

Och den som har för många flugor i komposten kan med fördel läsa till sig inspiration i Fredrik Sjöbergs roliga kåserisamling Flugfällan.

Om nu bara snön försvann också vore jag mycket tacksam.

10 comments:

 1. en fin bok... treåring är ganska bra beskrivning på den nuvarande

  ReplyDelete
 2. Träffsäkert som vanligt, rolig trio. "Min far hade en dröm" har jag läst och rekommenderar också alla att läsa, en mycket bra, intressant och välskriven biografi. Vilka enorma kontraster till presidenter, Obama vsv Trump...

  ReplyDelete
 3. Vi har blivit av med snön i Göteborg, tack och lov. Jag slutade gilla snö i tidiga tonåren nån gång. Tussilago var mitt bästa vårtecken när jag var liten, då visste jag att våren var igång på allvar.

  Allt går sönder är en mycket bra bok.

  ReplyDelete
 4. Vi såg faktiskt en tranplog i helgen och årets första flga har uppenbarat sig inomhus.

  ReplyDelete
 5. här finns inga flugor ännu, men Fredrik Sjöbergs essäer läser jag gärna. tussilagon verkar vara på utdöende här, tyvärr

  ReplyDelete
 6. Känns som att din vår har avancerat snabbare än min, trots allt. Har varken sett tussilago eller flugor! Och nu när jag skriver detta är hela trädgården vit av snö... (men det verkar ju även ha drabbat er). Positivt dock att det håller undan fästingarna ett tag till!

  ReplyDelete
 7. Jag trodde på våren när jag svarade på trion eftersom solen sken så fint, ett par minuter senare började det hagla, nu skiner solen igen men nu är det snöblandat regn istället... Underbara vårväder!

  ReplyDelete
 8. Ja snö nu blir man närmast deprimerad av.

  ReplyDelete
 9. Tack för boktips! Ingen vårkänsla hos mig

  ReplyDelete
 10. Allt går sönder skulle jag vilja läsa!

  ReplyDelete