Wednesday, March 15, 2017

Spöken och tvillingar

Det finns massor och massor av böcker om tvillingar, särskilt i skräck- och deckargenrerna. Men varför är det nästan alltid flickpar, aldrig tvillingpojkar eller en av varje? Är det något med tvillingflickorna som är särskilt symboltyngt eller är det någon form av lesbian light-fantasier som ligger bakom? Litterära tvillingsystrarna går ju ofta hand i hand, sover i samma säng, och så vidare.

Så är det även i Audrey Niffeneggers spöksaga Her fearful symmetry om tvillingarna Valentina och Julia. De ärver en lägenhet i London när de fyller 21 och flyttar dit. Vad de inte vet är att den döda mostern fortfarande också bor i lägenheten... Den känsligare systern börjar snart känna mosterns närvaro och hennes energi överförs gradvis till spöket som därmed börjar kunna ta synlig form. Valentina är inte alls nöjd med att vara fast i tvillingskapet med dominanta Julia och hon börjar därför smida makabra planer tillsammans med den döda mostern. Frågan är vem det är som egentligen styr vem i det udda triangeldramat.

Dessutom handlar det om mosterns osäkra toyboy, om en granne med kraftiga tvångstankar och om en kyrkogård som i sig själv nästan blir en av bokens huvudpersoner.

Inte lika genialt som Tidsresenärens hustru men klart läsvärt och lite mysrysigt.

4 comments:

 1. Jag tror att det helt och hållet handlar om att man förutsätter att tjejer och kvinnor har närmare till känslorna än vad män har. Killar och män ska inte bli lika förtvivlade, sorgsna, överlyckliga. Likaså tror jag att den där lite skrämmande sidan av tvillingar i litteraturen spelar på något som är nästan övernaturligt, att man har snudd på telepatiska förmågor, att man är extremt inkännande och fysiskt känner tvillingens känslor. Killar och män förväntas (oftast) inte vara så sensitiva. Och definitivt inte hålla varann i händerna...
  Så nä, jag tror varken det handlar om lesbian light-fantasier (vilket uttryck!) eller symboler, utan om samhälleliga förväntningar på att tvillingar är enormt mycket mer receptiva för varandras tankar och känslor än vad andra syskonpar är och att tjejer antas vara det i ännu högre grad än killar.
  Plus att det är jäkligt läskigt med söta flickor i klänning som går hand i hand och har tomt stirrande ögon och elaka sinnen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tror du har HELT rätt! I verkliga livet har inga av de tvillingpar jag känner någon särskilt telepatisk kontakt, inte heller går de i likadana kläder eller håller varandra i hand.

   Delete
 2. Jag tycker det brukar finnas en hel del som är en av varje, Kaspar och Katinka i Cirkusdeckarna till exempel, eller Peter och Petra i Petrinideckarna, eller Nova och Simon i Hjälparbyrån. Och var inte Arild och Rosilda i Skuggböckerna tvillingar? Men kanske är det annorlunda i barn- och ungdomslitteraturen. Pojktvillingar känns som att det är ovanligare, i så fall snarare biroller som Weasleytvillingarna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. I barnböcker finns de! Men inte i skräck- och spänningsgenren, där är det flicktvillingar som gäller, såvitt jag kan se. Pojktvillingar är oftare en komisk roll, är det inte?

   Delete